Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Bij de inkoop van onze planten letten we op de certificeringen. We proberen zoveel mogelijk keuzes te maken met duurzame aspecten in gedachten. Daarom zijn we bezig met verpakkingsvrij verzenden in Limburg en Groningen, gebruiken we gerecyclede materialen en hebben we biologische opties. Meer lezen? Bekijk onze pagina over duurzaamheid.

Tradescantia verzorging

Direct naar:

Hoe verzorg je een Tradescantia? De Tradescantia (Vaderplant) is makkelijk te verzorgen. Deze hangplant heeft doorgaans slechts 1 keer per week water nodig en groeit ontzettend snel. In het Engels wordt de Vaderplant ook wel ‘Inch Plant’ genoemd, omdat de plant tot wel een inch (2,5 cm) per dag kan groeien! Als hangplant komt de Tradescantia het mooist tot zijn recht op een verhoging. Je kunt de plant bijvoorbeeld op een plantentafel of in een hangpot zetten. Je kunt de Vaderplant ook op de rand van een kast of plank plaatsen, zodat zijn sierlijke bladeren mooi naar beneden kunnen bungelen.

Van oorsprong komt de Tradescantia uit Noord- en Zuid-Amerika. Hier groeit de plant als bodembedekker in tropische gebieden. De Tradescantia wordt ook wel Vaderplant genoemd. Zowel de officiële naam als de bijnaam van deze kamerplant kan worden teruggeleid naar de 17e eeuw. De Tradescantia is namelijk vernoemd naar John Tradescant senior, de tuinman van Karel I van Engeland. Zijn zoon, John junior, was een ontdekkingsreiziger en botanicus. Hij vernoemde de Tradescantia naar zijn vader.

Tradescantia soorten

Er zijn ongeveer 70 Tradescantia soorten. Een aantal bekende soorten zijn: Tradescantia Zebrina, Tradescantia Tricolor, Tradescantia Nanouk, Tradescantia Quadricolor, Tradescantia Purpussi, Tradescantia Green Hill en Tradescantia Sitara.

BEKIJK ALLE HANGPLANTEN OP PLANTJE.NL

Tradescantia verzorging

Tradescantia water geven

Tradescantia water geven

Laat de potgrond kort opdrogen voor je de Tradescantia water mag geven. Controleer regelmatig hoe vochtig / droog de aarde is door je vinger er ca. 2 centimeter in te steken.

Is de grond na enkele dagen al droog? Geef de Vaderplant dan in het vervolg meer water. Is de grond na een week nog vochtig? Geef dan minder water in het vervolg.

In het begin zul je de potgrond wellicht wat vaker moeten controleren. Zo krijg je een idee van hoeveel water de plant nodig heeft. Houd er rekening mee dat de Tradescantia, net zoals andere kamerplanten, in de zomer meer water nodig heeft dan in de winter. Dit komt ongeveer neer op:

  • Zomer: ca. 1x per week (soms vaker tijdens warme perioden)
  • Winter: ca. 1x per 2 weken

LEES ALLES OVER PLANTEN WATER GEVEN »

Voor de verzorging van jouw Tradescantia

Hoewel de potgrond kort mag opdrogen, kan de Vaderplant niet goed tegen aanhoudende droogte. De bladeren zullen dan slap gaan hangen en een doffe kleur krijgen. Als dit gebeurt, kun je de Tradescantia het beste direct water geven. Als dit vaker voorkomt kunnen delen van de plant verdrogen, waardoor deze zijn sierwaarde verliest.

Aan de andere kant kan te veel water ook voor problemen zorgen. Er kan namelijk wortelrot ontstaan als de potgrond langere tijd nat is.

Luchtvochtigheid

De Tradescantia komt van oorsprong uit tropische gebieden, waar de luchtvochtigheid hoog is. Binnenshuis houdt deze kamerplant dan ook van een hoge luchtvochtigheid.

Zorg daarom voor een hoge luchtvochtigheid rondom deze kamerplant. Dit doe je door de Vaderplant niet in de buurt van de verwarming te zetten. Verder raden we aan om een schaaltje met water naast de plant te plaatsen. Doordat dit verdampt, wordt de luchtvochtigheid plaatselijk verhoogd. Vul het water regelmatig aan.

Tradescantia verzorging

Planten cursus

Tradescantia licht standplaats

Tradescantia licht / standplaats

Zet de Tradescantia op een lichte plek met gefilterd zonlicht. Direct zonlicht in de ochtend of avond is in orde, maar zet deze kamerplant niet in de volle middagzon.

Je kunt de Vaderplant direct voor een raam op het noorden of oosten zetten. Heb je een raam op het zuiden of westen? Plaats de plant hier dan enkele meters bij vandaan.

Bij het kiezen van de ideale standplaats is er enig verschil tussen verschillende Tradescantia soorten. Soorten met donker blad kun je beter op een iets donkerdere plek zetten dan varianten met lichter blad.

LEES ALLES OVER PLANTEN EN LICHT »

Vaak in combinatie met de Tradescantia gekocht

Lelijke bladeren / krullende bladeren / geen nieuwe bladeren

Als de Tradescantia te veel licht ontvangt, zullen de bladeren verschrompelen. Bij te weinig licht vervaagt de mooie bladkleur. Bovendien kan de groei vertragen of zelfs stagneren.

Merk je dat jouw vaderplant nauwelijks nieuw blad aanmaakt in de lente of zomer? Zet deze dan iets dichter bij het raam. Weinig bladgroei in de herfst en winter is niks om je zorgen over te maken. De Vaderplant verkeert dan in een ruststand.

Tradescantia giftig

De Tradescantia is helaas een giftige kamerplant. Inname kan maagirritaties veroorzaken. Pas daarom op met kleine kinderen en huisdieren. Heeft jouw kind of huisdier onverhoopt toch iets binnengekregen? Neem dan contact op met de huis- of dierenarts.

LEES ALLES OVER PLANTEN DIE GIFTIG ZIJN VOOR KATTEN »

LEES ALLES OVER NIET-GIFTIGE PLANTEN »

Tradescantia verzorging

Voor de verzorging van jouw Tradescantia

Tradescantia verpotten

Tradescantia verpotten

De Tradescantia is een snelgroeiende kamerplant. Om ervoor te zorgen dat zijn wortels voldoende ruimte krijgen om te groeien, kun je de Vaderplant het beste elk jaar verpotten.

Doe dit in het voorjaar: het begin van de groeiperiode. In deze periode kunnen de wortels het snelst en best herstellen van het verpotten. Want ook als je heel voorzichtig bent, is het bijna onmogelijk om de wortels niet te beschadigen. Door de Vaderplant in de groeiperiode te verpotten, is deze hier snel weer bovenop.

Kies bij het verpotten voor een plantenpot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Dit geeft de wortels het komende jaar voldoende ruimte om te groeien. Wil je de plant juist wat kleiner houden? Dan kun je de Tradescantia ook verpotten in een kleinere pot, of zelfs in dezelfde pot. Zo krijgen de wortels geen extra ruimte om te groeien, maar profiteert de plant wél van de voedingsstoffen uit de verse aarde.

LEES ALLES OVER HOE JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

LEES ALLES OVER WANNEER JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

Vaderplant voeding

Geef de Tradescantia alleen tijdens de lente en zomer plantenvoeding. Neem voor de juiste dosering altijd een kijkje op de gebruiksaanwijzing van de plantenvoeding. Geef nooit meer dan aanbevolen. We raden af om tijdens de herfst en winter plantenvoeding te geven. De Vaderplant groeit dan namelijk een stuk minder snel, waardoor deze geen voeding nodig heeft.

Nu denk je misschien: wat extra voeding kan vast geen kwaad? Helaas is dit wel het geval. De grond wordt namelijk te zuur als kamerplanten te veel voeding ontvangen, wat kan leiden tot schade aan de wortels.

Heb je jouw Tradescantia net ontvangen of verpot?

Geef dan de komende 2 maanden geen plantenvoeding. De plant kan dan nog voldoende voedingsstoffen uit de verse aarde halen.

VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »

Tradescantia verzorging

Voor de verzorging van jouw Tradescantia

Tradescantia bloei

Vaderplant ziektes

De Tradescantia is niet bijzonder gevoelig voor ziektes of plagen. Als je deze kamerplant goed verzorgt, is er weinig kans op problemen. We raden aan om de plant niet op een tochtige plek te zetten. Bladluis kan hier namelijk op meeliften, en op jouw Vaderplant belanden.

Verder is het verstandig om de plant af en toe te controleren op ongedierte. Mocht jouw Tradescantia onverhoopt toch besmet zijn geraakt, dan kun je er maar beter vroeg bij zijn. Controleer vooral onder en tussen het blad.

Tradescantia bloei

Het komt niet vaak voor, maar de Tradescantia kan bloeien. Welke kleur ze hebben, verschilt per soort. Zo zijn de bloemen van de Zebrina paars, waar de Quadricolor juist witte bloemetjes produceert. Wat ze wel gemeen hebben, is dat de bloemen slechts één dag bloeien.

LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTRIJDEN »

Tradescantia stekken

  1. Kies een mooie stengel van ca. 10 á 15 centimeter lang met minimaal 3 bladeren aan de bovenste helft
  2. Knip of snijd de stengel af met een schone schaar/een schoon mesje
  3. Verwijder eventuele blaadjes van de onderste helft
  4. Zet het stekje in een schoon vaasje, met alleen het onderste deel onder water
  5. De eerste wortels zullen snel verschijnen (soms al na een week!)
  6. Plant de babyplant in de aarde zodra de wortels enkele centimeters lang zijn

Tip: gebruik stekpoeder bij het stekken van jouw Vaderplant. Dit helpt om infecties te voorkomen en bevordert de wortelvorming. Maak de onderzijde van de stek een beetje vochtig en dip deze in stekpoeder. Klop overtollig poeder af en plaats de stek in een vaasje. Zo vergroot je de kans op een geslaagd stekje!

Tradescantia verzorging

Tradescantia snoeien

Tradescantia snoeien

De Tradescantia is een snelle groeier, die af en toe best gesnoeid mag worden. Doe dit alleen in de lente of zomer. Snoei de Vaderplant tot de gewenste lengte. Je hoeft hier niet heel voorzichtig mee te zijn; de plant groeit altijd weer terug.

Wil je de Vaderplant als hangplant houden?

Snoei dan alleen de ranken met relatief weinig bladeren. Als de plant te lang wordt, gaat er meer energie naar de groei van de ranken dan de bladeren. Dit kun je voorkomen door kalere ranken terug te snoeien. Wil je juist een niet-hangende, volle Tradescantia? Dit doe je door de langere ranken te snoeien. Zo blijven de ranken kort, en zullen de bladeren dichterbij elkaar groeien.

Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending