wanneer verpotten

Wanneer moet ik mijn kamerplanten verpotten?

Dat kamerplanten na enige tijd aan een grotere pot en nieuwe potgrond toe zijn, weten de meesten wel. Het stimuleert de groei, vergroot de waterbuffer en voorkomt dat de wortels verstikken. Maar wanneer je jouw kamerplanten moet verpotten is niet altijd even duidelijk. Wist je dat dit verschilt op basis van de leeftijd van de plant? En dat je het beste tijdens een specifieke periode in het jaar kunt verpotten? In deze blog vertellen we je precies wanneer je jouw kamerplanten moet verpotten.

Wanneer verpotten: de ideale periode

wanneer verpotten

Je kunt jouw kamerplanten het beste in het voorjaar verpotten, tussen maart en juni. Dit is het ideale tijdstip omdat planten tijdens deze periode meer energie krijgen, dankzij de warmere temperaturen en lichtintensiteit. Dat leidt ertoe dat kamerplanten snel nieuwe wortels krijgen. In juli moet je eigenlijk alle planten hebben verpot, anders kun je het beste tot volgend jaar wachten. Heb je een bloeiende kamerplant? Verpot deze dan na de bloeiperiode. Als je zo’n kamerplant tijdens de bloeiperiode verpot, kan dit ertoe leiden dat de bloeiperiode een stuk korter duurt.

Heb je een plant in het najaar aangeschaft? Dan kun je deze wel direct verpotten. Je hoeft hierbij niet te wachten tot het voorjaar. Let wel goed op dat je de wortels niet beschadigt tijdens het verpotten.

planten cursus verzorging

Oude versus jonge kamerplanten overzetten

Als kamerplanten jong en/of snelgroeiend zijn, moeten ze elk jaar verpot worden. Mits het geen snelgroeiers zijn, kunnen oudere planten wat langer in dezelfde pot blijven zitten. Verpot deze planten eens in de twee jaar. Heb je een plant die groot van stuk is, of heel langzaam groeit, dan kun je deze eens in de twee of drie jaar verpotten.

Weet je niet zeker of jouw plant een snelgroeier is, en vind je het hierdoor lastig om te bepalen of deze verpot moet worden? Geen zorgen. De plant geeft allerlei tekenen waaraan je kunt zien dat je hem moet verpotten.

Hoe zie je wanneer je jouw kamerplanten moet verpotten?

Twijfel je of jouw kamerplant moet verpotten? Er zijn meerdere tekenen waaraan je kunt zien of dit nodig is:

  • De plant stopt met groeien en het blad verkleurt/verdort
  • De wortels komen boven de aarde uit
  • De verhouding tussen de plant en potgrootte klopt niet, en de plant valt gemakkelijk om
  • Jonge worteluiteinden steken uit bij de rand van de pot
  • De potgrond droogt sneller uit

Als je de bovenstaande tekenen herkent, is het een goed idee om jouw kamerplant te verpotten. De benodigdheden, een nieuwe sierpot en extra potgrond, kun je gemakkelijk bij Plantje.nl bestellen.

Nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op. We adviseren je graag!

Deel dit bericht


0