Mini plantjes & stekjes
Ontdek alle mini plantjes en stekjes uit ons assortiment: kleine groene plantjes, mini vetplantjes en meer. Alles wat je nodig hebt om jouw eigen, volwassen kamerplant op te kweken! Ga de uitdaging aan met de mini plantjes, stekjes en handige accessoires op deze pagina.
Bestsellers
Toont alle 12 resultaten
Mini plantjes en stekjes kopen
Mini plantjes
Koop jouw favoriete kleine plantjes tegen een klein prijsje bij Plantje.nl! Zeker wanneer je meerdere mini planten in een van onze voordeelpakketten bestelt, worden ze extra goedkoop. Jouw korting loopt dan namelijk op tot 58% op alle planten! Je kunt hierbij kiezen uit een voordeelpakket van 6 planten voor €24,95, of voor een voordeelpakket van 4 planten voor €17,95.
Stekjes
Stekjes zijn baby plantjes van een volwassen plant, die klaar zijn voor een nieuwe stap. Om zich verder te ontwikkelen, en misschien ooit zelf baby stekjes ter wereld te brengen. En jij kunt deze mini plantjes daarbij helpen! Weet je niet zeker of je wel klaar bent om een plant parent te worden? Geen zorgen. Op deze pagina vind je de perfecte stekjes om jouw stekavontuur mee te beginnen. Deze planten zijn helemaal klaar voor hun nieuwe potje, en maken maken het stekken daarmee heel makkelijk.
Mini plantjes als bedankje
Mini plantjes zijn een ideaal bedankje voor allerlei gelegenheden. Het is een origineel cadeautje en een mooi aandenken, dat iedereen zal waarderen. Zo kun je het meegeven als geboortegeschenk, of als aandenken van jouw bruiloft.
Geboorte
Niets is zo perfect als een mini plantje om de kraamvisite mee te geven. Het heeft namelijk een mooie symbolische waarde. Net zoals jouw kleintje, zal dit plantje elke dag een beetje groeien. Bovendien zijn ze allebei onwijs schattig :-).
Bruiloft
Komt jouw bruiloft eraan, en wil je jouw gasten verrassen met een huwelijksbedankje? Vergeet bruidssuiker, en geef jouw gasten iets origineels mee! Een mini plantje zal iedereen waarderen, en is een duurzaam aandenken aan jullie bijzondere dag.
Mini plantjes verzorgen
Om kleine plantjes op te voeden tot grote, volwassen planten, is de juiste verzorging onwijs belangrijk. Lees alles over water geven, verpotten en plantenvoeding. Met deze verzorging tips kun je ieder mini plantje grootbrengen.
Water geven
Mini plantjes staan altijd in kleine potjes met weinig aarde, waardoor ze een stuk sneller uitdrogen dan de gemiddelde kamerplant. Als je ze water geeft, zul je merken dat het water gewoon langs de rand wegloopt. Wij raden dan ook aan om mini plantjes geen water te geven met de gieter of een dopje. Laat ze liever zo’n 15-30 minuten weken in een schoteltje met water. Zorg ervoor dat de onderste centimeter van het kweekpotje ondergedompeld zit. Zo kan de aarde rustig al het water opzuigen. Laat het plantje hierna even uitdruppelen voordat je het weer in de sierpot zet. Zo voorkom je dat er een laagje water onderin de pot komt te staan, wat kan leiden tot wortelrot. Herhaal deze behandeling zodra de potgrond droog aan begint te voelen.
Mini cactussen en kleine vetplantjes hebben een stuk minder water nodig. Deze planten hoef je dan ook niet te laten weken in een laagje water, maar kun je af en toe een beetje water geven met een plantenspuit (rechte straal). Zo voorkom je ook dat het water langs de rand wegsijpelt. Zorg ervoor dat je alleen direct op de potgrond water geeft, en niet op de plant zelf!
Groeitip: geef jouw mini plantjes iedere maand een klein dopje vloeibare plantenvoeding. Zo krijgen ze alle nodige voedingsstoffen en mineralen binnen, en zullen ze sneller groeien. Tijdens de koude winterperiode zijn de planten in ruststand en moet je ze geen voeding toedienen.
Verpotten
Heb je jouw mini plantjes goed verzorgd, en ogen ze al wat te klein voor hun kweekpotjes? Dan is het tijd om ze te verpotten. Dit zal meestal na een jaar na aankoop zijn.
Kies hierbij voor een pot die slechts een klein beetje groter is, haal verse potgrond in huis. Zo heeft jouw mini weer voldoende voedingsstoffen om verder te groeien. Zorg ervoor dat de kluit droog is als je de plant verpot, zodat je zoveel mogelijk van de oude aarde weg kunt halen. Kijk hierbij wel uit dat je de wortels niet beschadigt. Leg een laagje verse aarde onderin de nieuwe pot, plaats het plantje er bovenop en vul de zijkanten aan met verse potgrond. Geef de plant hierna kleine beetjes water, totdat je aarde mild vochtig aanvoelt. Laat het plantje hierna even met rust, en geeft pas water zodra de potgrond droog aanvoelt.
Stekjes planten: zo pak je het aan!
1. Geef de nieuwe pot eerst een goede schoonmaakbeurt, en doe daarna wat aarde aan de onderkant en rand van de pot. Belangrijk is dat jouw nieuwe stekjes ruimte hebben om te groeien. Geef ze daarom een pot die een maatje of twee groter is dan het stekje zelf.
2. Plaats het stekje erin, en voeg eventueel nog wat extra aarde toe zodat het mini plantje er knus in zit. Duw de aarde niet te hard aan, zodat de wortels zich makkelijk kunnen bewegen door de pot.
3. Zet jouw nieuwe stekjes op de goede plek, zodat ze voldoende (maar niet teveel!) licht krijgen. Zorg er verder voor dat jouw stekjes genoeg water krijgen. Voor de precieze hoeveelheid licht en water kun je terecht op de productpagina of onze verzorging-pagina.
Zelf plantjes stekken
Wil je zelf aan de slag met plantjes stekken? Super leuk! Je hebt vast wat vragen, zoals: ‘Kun je alle planten stekken?’, ‘Welke planten kun je makkelijk stekken?’ en natuurlijk de hamvraag: ‘Hoe kun je stekken?’ Om met die laatste vraag te beginnen: Hoe je een plant moet stekken verschilt per plantsoort. Zo zijn er planten met stekjes die vanzelf een babyplantje aanmaken. Dit zijn uitlopers. Andere planten hebben luchtwortels, wat het stekken erg makkelijk maakt. Bij vetplanten is elk blad – of zelfs een stukje van een blad – een stekje. Daarnaast zijn er planten die je stekt door de bovenkant (kopstek) eraf te halen. Lees verder en ontdek hoe je jouw plantjes het beste kunt stekken, en waar je rekening mee moet houden.
Belangrijk voor je begint met plantjes stekken
Een nieuw stekje heeft maar één doel: snel wortelen. Doordat planten het snelst groeien tijdens de lente en zomer, kun je ze alleen tijdens deze seizoenen stekken. Zo krijgen jouw nieuwe stekjes de beste kans om te wortelen, en zijn ze een maatje groter tegen de tijd dat de herfst begint. Tijdens de herfst en winter groeien planten nauwelijks, waardoor het bijna onmogelijk is om dan een plant te stekken. Tijdens deze seizoenen kun je het beste kiezen voor een mini plantje op deze pagina. Doordat deze plantjes al wortels hebben, kun je deze ook in de winter planten.
Ook belangrijk: zorg ervoor dat je altijd schone materialen gebruikt om jouw plant te stekken! Zo voorkom je infecties. Je kunt stekjes het beste met een vlijmscherp mes afsnijden. Maak je meerdere stekjes? Reinig het mes dan ook tussendoor.
Stekpoeder en stekgrond
Naast schone materialen, kan stekpoeder en stekgrond heel goed van pas komen. Stekpoeder helpt de wortels van jouw nieuwe stekje om beter en sneller te groeien. Het bevat bepaalde groeiregulatoren, ook wel planthormonen genoemd. Stekpoeder helpt om de stek beschermen tegen schimmels en ziektes. Je kunt stekpoeder gebruiken door het stekje met de onderste 1-2 cm in water te dippen. Hierna doop je dit gedeelte in het stekpoeder. Klop het stekje daarna voorzichtig af, zodat eventueel overtollig stekpoeder eraf valt. Daarna kun je het stekje in de potgrond plaatsen, idealiter in stekgrond.
Stekgrond is potgrond met hoogwaardige grondstoffen, zoals meststoffen, zand en turfstrooisel. Dit zorgt voor een goede wortelontwikkeling. De fijne structuur van deze stekgrond houdt vocht goed vast en helpt jonge plantjes om zo goed mogelijk te groeien.
Uitlopers stekken
Planten zoals de Graslelie, Pannenkoekenplant en Bananenplant maken vanzelf een stekje aan. Dit soort stekjes noemen we uitlopers. Bij de Graslelie groeit de uitloper aan een aftakking: een lange spriet waar eerst bloemetjes aan groeien, gevolgd door een klein babyplantje. Onder dit babyplantje groeien de wortels, zodat je dit stekje direct in de aarde kunt zetten. Zijn de wortels nog wat klein, dan kun je de kleine plant eerst op water stekken. Bijvoorbeeld met een kweekschaaltje.
De Pannenkoekenplant en Bananenplant kun je stekken door de uitlopers uit de grond te halen. Bij deze planten groeien de stekjes naast de plant, uit de potgrond. Je kunt deze planten stekken door de babyplant zover mogelijk uit te graven. Voel goed hoe de wortels lopen, en snij de wortels zo dicht mogelijk bij de moederplant af. Gebruik hiervoor een goed gereinigd mes, om infecties te voorkomen.
Luchtwortels stekken
Planten met uitlopers zijn makkelijk om te stekken, maar luchtwortel stekjes zijn misschien wel nóg makkelijker. Bij deze planten groeien er kleine, bruine bolletjes uit de stengels. Dit zijn luchtwortels, welke de plant gebruikt om voedingsstoffen uit de lucht te halen. Dit is een goede techniek voor hangplanten stekken, gezien populaire hangplanten zoals de Epipremnum en Scindapsus luchtwortels hebben. Luchtwortels stekken is daarnaast een goede methode voor de Monstera en andere Philodendron soorten.
Je stekt een plant met luchtwortels door de stengel vlak voor de luchtwortel af te snijden. Uiteraard met een goed gereinigd mes. Je kunt het stekje direct in de aarde plaatsen, of nog even op water zetten. Als je het stekje direct in de aarde plaatst, zorg er dan voor dat de potgrond licht vochtig is. Als je het stekje op water zet, laat deze dan staan tot de wortels minimaal 5 cm lang zijn. Plaats het stekje daarna in de aarde, en probeer de wortels er zo verticaal mogelijk in te zetten. Doordat de wortels in water zijn gegroeid, moet je de plant even laten wennen aan potgrond. Dit doe je door de aarde in het begin goed vochtig (maar niet nat) te houden. Merk je dat de plant begint te groeien? Dan zijn de wortels sterk genoeg, en hoeft de potgrond niet meer zo vochtig te zijn. Je kunt dan de normale verzorgingsinstructies voor de Monstera of Philodendron aanhouden.
Hydroponie
Vind je het stekje op water er zó leuk uitzien, dat je het plantje liever niet in de aarde plaatst? Dan hebben we goed nieuws! De bovenstaande planten zijn ook geschikt voor hydroponie. Hierbij geniet je niet alleen van de mooie glas-plant combinatie, maar kun je ook de wortels van alle kanten zien groeien in het water. Bovendien hoef je deze planten nauwelijks te verzorgen. Lees meer over hydroponie in onze blog.
Bladstekken
Bladstekken is een goede methode voor vetplanten en sommige cactussen. Zo kun je de Aloë vera, Zamioculcas, Echeveria of Peperomia stekken door een blad van de stam te halen. Leg dit stekje vervolgens een week apart zodat de wond kan helen. Je kunt dit gewoon op een keukenpapiertje leggen, uit direct zonlicht. De Zaagcactus en Sansevieria kun je zelfs stekken door een deel van het blad in de aarde te steken. Ook bij deze planten is het belangrijk dat de wond (waar je het blad hebt gesneden) goed droogt voordat je het stekje in de aarde steekt.
Kopstekjes
Wat is een kopstek? De naam zegt het eigenlijk al: een kopstekje is het topje van de plant, welke je afsnijdt. Deze techniek werkt voor veel planten met een stam, zoals de Yucca, Dracaena en Ficus. Het is ook geschikt voor de Aralia, Pachira, Monstera, Philodendron, Peperomia, Hedera, Schefflera, Crassula en Rhipsalis.
Bij kopstekken neem je het jonge topje van de plant met een aantal knopen/vertakkingen, waar bladeren uit groeien. Je neemt de kopstek door het topje onder een van deze vertakkingen schuin af te snijden. Snijd deze niet te kort af, en niet onder de bovenste vertakking. Zet de kopstek vervolgens op water zodat deze kan wortelen. Wil je een vetplant stekken, zoals de Crassula of Rhipsalis? Zet deze kopstek dan niet op water. Laat het stekje drogen totdat de wond geheeld is, en plaats het stekje daarna ondiep in de aarde. Maak je trouwens geen zorgen over de moederplant: hier zal gewoon een nieuwe top uit groeien!
Stengelstekken
Stengelstekken is een alternatief voor kopstekken, en werkt voor dezelfde plantsoorten. In plaats van het topje van de plant, snijd je een volgroeide stengel af. Zorg ervoor dat je dit vlak onder de knoop (waar bladeren uitgroeien) afsnijdt, zodat het nieuwe stekje een knoop aan de onderkant heeft.
Wil je meer weten over ons aanbod mini plantjes en stekjes, of over de verzorging? Neem vooral contact met ons op. We staan graag voor je klaar!