Planten verpotten betekent voor velen het volgende: pak een grotere pot en voeg wat aarde toe aan de zij- en onderkant. Hoewel dit inderdaad de essentie is, zal jouw plant een stuk mooier groeien als je wat extra stappen onderneemt. Het goed verpotten van een plant stimuleert namelijk de groei, vergroot de waterbuffer én voorkomt dat de wortels verstikken. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je planten goed kunt verpotten.
Wanneer moet je jouw planten verpotten?
Voordat je begint met verpotten, is het belangrijk om goed te kijken of het wel echt nodig is én of het de juiste tijd van het jaar is. In een eerdere blog over verpotten lees je precies hoe je aan jouw plant kunt zien of verpotten nodig is en wanneer je dit het beste kunt doen. Weet je al zeker dat het tijd is om jouw plant te verpotten? De beste tijd om dit te doen is in de lente. Dan kan de plant het beste en snelste herstellen.
Voordelen verpotten
Het planten verpotten brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo stimuleert het de groei van je plant, krijgt de plant een grotere waterbuffer, geef je de plant weer nieuwe voedingsstoffen met de nieuwe potgrond en daarnaast ziet de plant er ook weer een stuk beter uit. Doordat de plant niet in de pot gedrukt zit, maar de ruimte heeft kan deze veel gezonder leven en groeien.
Wat heb je nodig om planten te verpotten?
Om planten te verpotten heb je het volgende nodig:
- Een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot
- Verse potgrond
- Hydrokorrels
Planten verpotten: stap voor stap
Stap 1
Geef de plant één uur voordat je deze gaat verpotten een ruime hoeveelheid water, terwijl deze nog in zijn oude pot staat.
Stap 2
Als de pot waarin je de plant wil plaatsen eerder is gebruikt of gewoon niet helemaal schoon is, moet deze eerst goed geboend worden. Poets de pot grondig met een spons en zeep en spoel deze daarna goed af met water. Heb je een nieuwe terracotta pot? Dan raden we aan om deze voor het verpotten één nacht in het water te laten staan. Dit aardewerk zuigt het water dan helemaal op, waardoor deze daarna geen water meer aan de potgrond zal onttrekken.
Stap 3
Leg een laag van 3 à 4 cm hydrokorrels onderin de pot. Zo kan overtollig water weggevoerd worden en minimaliseer je de kans op wortelrot.
Verpot je een buitenplant die niet onder een afdakje staat? Dan is het aan te raden om het drainagegat te bedekken met wat scherven, voordat je de hydrokorrels onderin plaatst. Zo spoelt de aarde niet weg bij een harde regenbui. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld scherven van een oudere pot of van een kapot geknipte plastic kweekpot. Leg de scherven altijd met de bolle kant naar boven.
Stap 4
Haal de plant (een uur na stap 1) uit de pot door de potkluit met één hand tegen te houden, de plant ondersteboven te keren en met de andere hand op de pot te tikken. Komt de plant er niet goed uit? Dan kun je eventueel een mes langs de rand halen om deze los te wrikken.
Stap 5
Bekijk de kluit en zoek naar eventueel vervlochten wortels en rotte wortels. Ontwar de vervlochten wortels waar mogelijk en snoei de rotte wortels weg. Doe dit allemaal heel voorzichtig, om de gezonde wortels zo min mogelijk te beschadigen.
Stap 6
Plaats een laagje verse potgrond bovenop de hydrokorrels en zet de plant er bovenop. Vul de ruimte aan de zijkant op met verse aarde.
Stap 7
Duw de potgrond aan met de duimen en voeg zo nodig meer aarde toe aan de bovenkant. Zorg ervoor dat er aarde tot aan de stengelvoet ligt. Om de potgrond goed in te laten zinken, is het aan te raden om de pot met enige kracht enkele keren op een tafel neer te zetten.
Stap 8
Zodra jouw plant netjes is verpot, is het belangrijk om deze de komende week extra goed te verzorgen. Geef de plant zorgvuldig water en zet deze de eerste week in de halfschaduw. Houdt de plant in kwestie van een hoge luchtvochtigheid? Zet dan een schaaltje hydrokorrels naast de plant of onder de sierpot. Na de eerste week kun je de plant op zijn normale plaats zetten.
Meer over kamerplanten en hydrokorrels
Zoals beschreven kun je hydrokorrels gebruiken voor de drainage van planten. Maar je kunt ze ook op andere manieren gebruiken. Zo kun je ervoor kiezen om de aarde af te dekken met een laagje hydrokorrels. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat de kluit minder snel uitdroogt. Zo hoef je wat minder vaak water te geven.
Je kunt hydrokorrels ook gebruiken om jouw plant in hydrocultuur op te maken. Je gebruikt dan geen aarde, maar enkel hydrokorrels om de plant in op te potten. Dit heeft aardig wat voordelen. Zo hoef je minder vaak water te geven, vindt er geen verzuring van de grond plaats, is er minder kans op ongedierte én leeft jouw plant langer. Interessant? Om een plant in hydrocultuur te verpotten kun je het volgende stappenplan volgen.
Hydrocultuur planten opmaken:
- Verwijder de aarde van de wortels, en spoel deze schoon.
- Was de hydrokorrels met lauw water.
- Vul de pot met ca. 4 cm hydrokorrels.
- Plaats de plant in de pot en vul deze verder aan met hydrokorrels. Als je dit mooier vindt, kun je de pot ook voor 3/4e vullen met hydrokorrels, en de rest aanvullen met aarde.
- Giet water in de pot.