Schaduw kamerplanten

Schaduw kamerplanten zijn ideaal voor donkere ruimtes, zoals een slaapkamer of donker hoekje in de woonkamer. Deze schaduwplanten voor binnen hebben heel weinig licht nodig. Zo’n 2 uur zonlicht per dag is al voldoende.

Schaduw kamerplanten

Schaduw kamerplanten op deze pagina zijn geschikt voor binnen. Je vindt hier o.a. grote kamerplanten voor in de schaduw, schaduw klimplanten en schaduw hangplanten. Elke plant heeft zonlicht nodig, in verschillende hoeveelheden. Ook schaduw kamerplanten kunnen dus niet zonder licht. Het verschil is dat schaduwplanten een stuk minder licht nodig hebben dan de gemiddelde kamerplant. Je kunt ze gerust zo’n 5 meter van een raam op het zuiden zetten, of 1-2 meter van een raam op het noorden. Zolang ze ca. 2 uur zonlicht per dag krijgen, zijn deze schaduw kamerplanten gelukkig.

Zo verzorg je jouw schaduw kamerplant

Licht

Of eigenlijk: schaduw. Je kunt jouw schaduw kamerplant gerust op een plek zetten waar deze minder licht krijgt dan gemiddeld. Bijvoorbeeld een paar meter bij een raam in de woonkamer vandaan, of op een donkere slaapkamer. Veel schaduwplanten kunnen ook prima op een wat lichter plekje staan. De planten op deze pagina zijn niet exclusief geschikt voor de schaduw. Neem voor de exacte verzorgingsinstructies een kijkje op de productpagina van de plant of op onze verzorging-pagina.

Water

Schaduw kamerplanten komen verrassend genoeg vaak uit tropische oorden. Ze groeien hier over de bodem van de jungle, waar ze minder zonlicht opvangen dan grotere planten. Dit kan betekenen dat jouw schaduwplant behoefte heeft aan een hoge luchtvochtigheid, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn. Kijk voor de specifieke verzorgingsinstructies op de productpagina van de plant of op onze verzorging-pagina.

Tip: Schaduw kamerplanten die behoefte hebben aan een hoge luchtvochtigheid kun je eventueel in de badkamer zetten. Door de hoge luchtvochtigheid in deze ruimte hoef je de planten niet/ nauwelijks te besproeien. Zorg er wel voor dat er voldoende daglicht in jouw badkamer is. Hoewel schaduwplanten goed tegen weinig licht kunnen, hebben ze wel 2 uur zonlicht per dag nodig.

Kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Het zal je misschien verrassen hoeveel kamerplanten er zijn die weinig licht nodig hebben. Naast bekende schaduwplanten als de Calathea, zijn er ook veel planten die zowel in de zon als in de schaduw kunnen staan. Denk aan vetplanten en cactussen, maar ook aan de bekende Sansevieria (vrouwentong). We hebben de meest bekende soorten voor je op een rij gezet.

10 schaduw kamerplanten

  1. Calathea
  2. Dracaena (drakenbloedboom)
  3. Maranta
  4. Sansevieria (vrouwentong)
  5. Vetplanten
  6. Cactussen
  7. Hedera (klimop)
  8. Zamioculcas
  9. Polyscias
  10. Monstera (gatenplant)