Schaduw kamerplanten

Heb je problemen met het inrichten van donkere hoekjes in je huis? Een schaduw kamerplant biedt de oplossing! Ze zijn ideaal voor ruimtes met weinig zonlicht, zoals een slaapkamer of een donker hoekje in de woonkamer. Deze schaduwplanten voor binnen hebben heel weinig zonlicht per dag nodig. Met ongeveer twee zonuren per dag zijn ze al meer dan gelukkig! Welk donker hoekje ga jij opfleuren?

Schaduw kamerplanten

De schaduw kamerplanten op deze pagina zijn geschikt voor binnen. Je vindt hier onder andere grote kamerplanten voor in de schaduw, schaduw klimplanten en schaduw hangplanten. Deze planten hebben wel zonlicht nodig, maar in een veel mindere mate dan sommige andere planten. De planten in deze categorie kunnen dus ook niet zonder licht, maar hebben wel veel minder nodig dan de gemiddelde kamerplant. Je kan deze planten zo ongeveer vijf meter van een raam op het zuiden zetten of één à twee meter van een raam op het noorden. Zolang de planten maar ongeveer twee uur zonlicht per dag krijgen zijn ze gelukkig.

Zo verzorg je jouw schaduw plant

Licht

Of eigenlijk: schaduw. Je kunt je schaduwplant op een plek zetten waar deze wat minder licht krijgt dan gemiddeld. Een paar meter bij het raam vandaan is perfect. Veel van deze planten kunnen ook op een wat lichter plekje staan. Die zijn niet voor alleen schaduw geschikt. Neem voor de exacte verzorgingsinstructies een kijkje op de productpagina van de plant of op onze verzorging pagina.

Luchtvochtigheid

Schaduw kamerplanten komen vaak uit tropische oorden. Ze groeiden over de bodem van de jungle, in de schaduw van grote planten en zijn dus gewend aan wat minder licht. Omdat ze uit de jungle komen, hebben sommige schaduwplanten wel behoefte aan een hoge luchtvochtigheid, maar dit is niet altijd het geval.

Tip: Als de plant behoefte heeft aan een hoge luchtvochtigheid, is het een goed idee om ‘m op de badkamer te zetten. Hier is de luchtvochtigheid hoog. Zorg wel dat er daglicht in je badkamer kan komen, want de planten hebben wel behoefde aan licht.

Kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Het zal je misschien verrassen hoeveel kamerplanten er zijn die weinig licht nodig hebben. Naast bekende schaduwplanten als de Calathea, zijn er ook veel planten die zowel in de zon als in de schaduw kunnen staan. Denk aan vetplanten en cactussen, maar ook aan de bekende Sansevieria (vrouwentong). Lees meer over planten die weinig licht nodig hebben op onze blog.