Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Ananasplant verzorging

De Ananasplant, ook wel bekend als Bromelia, is een vrolijke kamerplant die met zijn tropische uitstraling en siervrucht een echte blikvanger is in huis. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is een gemakkelijke plant om te verzorgen. Met zijn voorkeur voor indirect zonlicht en hoge luchtvochtigheid, brengt de Ananasplant een stukje van de tropen naar je woonkamer of balkon. Wil je weten hoe je deze zonnige kamerplant het beste kunt verzorgen? Lees dan verder over de Ananasplant verzorging.

Ananasplant soorten

Hoewel de Ananasplant vaak wordt gezien als één type kamerplant, zijn er eigenlijk verschillende soorten binnen de Bromelia-familie. De meest bekende en populaire variant die je in de huiskamer tegenkomt, is de Bromelia Corona, ook wel bekend als de siervrucht-ananas. Deze soort is speciaal gekweekt voor zijn decoratieve waarde en is niet voor consumptie. De Bromelia Corona is herkenbaar aan de kleine ananas die bovenop de plant groeit en geeft een exotische sfeer aan elke ruimte. Deze Bromelia blijft relatief compact, waardoor hij perfect is voor binnenhuisdecoratie en niet veel ruimte inneemt.

Ananas Comosus
volle zonStandplaats:
Indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld, Weinig

Ananasplant water geven

De verzorging van de Ananasplant is niet moeilijk, vooral als het op water geven aankomt. Deze tropische kamerplant heeft een gemiddelde behoefte aan water. In de zomer is het voldoende om de plant één keer per week water te geven. In de winter kun je dit terugbrengen naar één keer per twee weken. Het is belangrijk dat de potgrond bijna droog is voordat je opnieuw water geeft. Dit helpt om de juiste vochtigheidsgraad te behouden zonder dat de wortels te nat worden.

Je kunt controleren of de kamerplant water nodig heeft door je vinger in de potgrond te steken. Voelt de grond bijna droog aan, dan is het tijd voor een nieuwe watergift. Zorg ervoor dat je het water direct in het hart van de plant giet, waar de ananas groeit. Dit bootst de natuurlijke regenval na die de plant in zijn oorspronkelijke omgeving zou ontvangen. Voor degenen die het water geven nog makkelijker willen maken, overweeg onze waterdruppelaars.

Lees alles over planten water geven

Ananasplant cadeauplant

ONZE Ananasplant

Ananasplant

Luchtvochtigheid Ananasplant

Deze kamerplant houdt van een hoge luchtvochtigheid, net zoals in zijn natuurlijke, tropische omgeving. Om de luchtvochtigheid rondom de Ananasplant te verhogen, kun je een bakje met water naast de plant zetten. Het water in het bakje zal verdampen en zo de vochtigheid in de lucht verhogen. Controleer regelmatig of er nog genoeg water in het bakje zit en vul het aan wanneer nodig.

Door deze simpele stap te volgen, zorg je ervoor dat de Bromelia zich helemaal thuis voelt en kun je langer genieten van zijn vrolijke uitstraling. Een andere manier om de luchtvochtigheid te verhogen, is door de plant regelmatig te besproeien met water. Dit helpt niet alleen om de luchtvochtigheid op peil te houden, maar het zorgt er ook voor dat het stof van de bladeren wordt gewassen, waardoor de plant beter licht kan opvangen en gezond blijft.

Ananasplant standplaats

Geef de kamerplant een mooie plek in indirect zonlicht. In de wintermaanden kan deze tropische kamerplant prima in de volle zon staan, maar zodra de zomer aanbreekt, is het aan te raden om hem te verplaatsen naar een plek waar hij niet in direct zonlicht staat. De felle middagzon kan namelijk schade toebrengen aan de bladeren. Deze huisplant voelt zich het meest comfortabel in een ruimte waar de temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius ligt.

Tijdens de koudere maanden is het voor de Ananasplant beter om niet meteen in de volle zon te staan. Laat de plant geleidelijk wennen aan meer licht door hem stap voor stap dichter bij het raam te zetten. Zo voorkom je dat de bladeren verbranden en houd je de plant gezond en sterk.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Ananasplant GEKOCHT

Ananasplant

Ananasplant giftig?

Deze kamerplant is niet giftig voor mensen en dieren. Dat is goed nieuws voor huishoudens met nieuwsgierige huisdieren of kleine kinderen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kat of hond een keer een blad aanraakt of erop kauwt. Toch is het beter om de Bromelia buiten bereik van huisdieren te houden. De bladeren zijn niet bedoeld om op te eten. Ook voor de Ananasplant verzorging is het beter als er niet aan geknabbeld wordt.

Ananasplant verpotten

De Ananasplant is een makkelijke kamerplant die niet vaak verpot hoeft te worden. Toch kan het soms nodig zijn om de plant een nieuw thuis te geven, vooral als je merkt dat de wortels niet meer genoeg ruimte hebben. Het verpotten van deze plant helpt om de wortels gezond te houden en geeft ze de ruimte om verder te groeien. We raden aan om eens in de twee tot drie jaar te verpotten, bij voorkeur in het voorjaar. Dit is het groeiseizoen van de plant, waardoor hij sneller zal herstellen van de verplaatsing.

Hoe verpot je de Ananasplant?

 • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
 • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor goede drainage.
 • Voeg een beetje verse potgrond toe bovenop de hydrokorrels.
 • Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en controleer de wortels op tekenen van rot of beschadiging.
 • Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de rest van de pot met verse potgrond, zorg ervoor dat de plant stevig staat.
 • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat de Bromelia een frisse start krijgt in een nieuwe pot, met alle ruimte om te blijven groeien.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Ananasplant

Verzorgingsproducten

Ananasplant

Ananasplant voeding

Wanneer je deze kamerplant in huis haalt, heeft hij de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de Ananasplant staat, bevat al genoeg voedingsstoffen voor deze periode. Na deze eerste twee maanden is het wel belangrijk om de plant van extra voeding te voorzien, van de lente tot en met de zomer.

In de winter gaat de plant een rustperiode in en is extra voeding niet nodig. Kijk voor de juiste hoeveelheid voeding altijd op de verpakking van de plantenvoeding en gebruik niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Door de Ananasplant verzorging op deze manier te doen, zorg je ervoor dat hij sterk en gezond blijft en kun je nog langer genieten van zijn tropische uitstraling.

Ananasplant ziektes

Deze kamerplant is over het algemeen sterk en heeft niet snel last van ziektes. Maar soms kan de plant toch bezoek krijgen van ongewenste gasten zoals schildluis of wolluis. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid hoog te houden en de plant regelmatig te besproeien met water. Ook is het verstandig om de Ananasplant niet op een plek met veel tocht te zetten. Als je de tips voor Ananasplant verzorging volgt die hierboven staan, dan is de kans klein dat je plant ziek wordt.

Mocht je toch ongedierte op je Bromelia ontdekken, dan kun je gebruikmaken van biologische bestrijdingsmiddelen. Deze helpen je om de beestjes op een veilige manier weg te halen, zoals met deze insectenspray.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Ananasplant stekken

Hoe moet je een Ananasplant stekken? Het is goed nieuws voor liefhebbers van deze tropische kamerplant: stekken is mogelijk en vrij eenvoudig. Deze plant kan stekjes aanmaken die je kunt gebruiken om nieuwe planten te laten groeien. Het stekken doe je het beste in de lente of zomer, omdat de stekjes dan de grootste kans hebben om goed te wortelen.

Dit heb je nodig

 • Een Ananasplant met een gezond uitziend stekje
 • Een schoon en scherp mesje
 • Een nieuwe plantenpot met verse potgrond

Zo stek je:

 • Haal de Bromelia voorzichtig uit de pot en zoek naar een stekje dat goed ontwikkeld is.
 • Gebruik het scherpe mesje om het stekje van de moederplant te scheiden. Doe dit zo dicht mogelijk bij de basis van het stekje, zonder de moederplant te beschadigen.
 • Haal het stekje er voorzichtig uit en zorg ervoor dat je de wortels intact laat.
 • Pak een plantenpot met verse potgrond. Maak een gat in de grond en plaats het stekje erin. Vul de pot verder aan met aarde en druk deze licht aan.
 • Zet het stekje op een plek met veel indirect zonlicht en geef het regelmatig water, maar zorg ervoor dat de potgrond bijna droog is voordat je opnieuw water geeft.
 • Zorg ook voor een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door de plant regelmatig te besproeien met water.

Door deze stappen te volgen, help je het stekje van de Ananasplant om uit te groeien tot een sterke en gezonde kamerplant.

Ananas Comosus

Ananasplant bloei

De Ananasplant kan een prachtige siervrucht ontwikkelen, maar dit gebeurt niet altijd in de woonkamer. De omstandigheden in huis moeten goed zijn, met voldoende licht en een constante temperatuur. Als je deze kamerplant goed verzorgt, kan hij een siervrucht laten zien. Deze vrucht is echter niet bedoeld voor consumptie, maar dient puur als decoratie.

Let op: als je jouw Bromelia hebt behandeld tegen ongedierte met chemische middelen, dan is het extra belangrijk om de vrucht niet te eten.

Ananasplant snoeien

Het snoeien van de Bromelia is een klusje dat niet vaak nodig is. Deze kamerplant groeit namelijk langzaam en de bladeren blijven meestal lang mooi. Als er toch een blad geel of bruin wordt, is dat een natuurlijk onderdeel van het groeiproces en hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt de ontsierende bladeren dan voorzichtig afknippen om de plant mooi te houden.

Gebruik een schoon en scherp mesje of een schaar om het blad een stukje boven de stam af te snijden. Het is belangrijk om niet te dicht bij de kern van de plant te knippen, omdat dit de plant kwetsbaar kan maken voor ziektes. Het stukje van het blad dat je overlaat, zal vanzelf verdorren en kan later gemakkelijk verwijderd worden zonder de plant te beschadigen.

Door deze eenvoudige snoeimethode te volgen, zorg je voor de beste Ananasplant verzorging, waardoor hij een vrolijke en tropische sfeer in je huis blijft brengen.

Wat is de levensduur van een Ananasplant? 
De levensduur van een Ananasplant is over het algemeen drie tot zes maanden. In deze tijd kan de plant bloeien en een vrucht produceren, waarna de plant uiteindelijk afsterft. Soms produceert de plant ook kleinere zijplantjes die opnieuw kunnen worden opgekweekt.

Is de vrucht van een Ananasplant eetbaar? 
Het is niet de bedoeling om de vrucht van de Bromelia te eten. De vrucht is voor de sier. Daarnaast kan je de vrucht zeker niet eten als er bestrijdingsmiddelen op gebruikt zijn.

Is een Ananasplant winterhard? 
Nee, de plant is niet winterhard en kan niet overleven tijdens vorst. Het is een tropische plant die warme temperaturen en veel vochtigheid nodig heeft. Tijdens de winter moet de plant binnenshuis worden gehouden op een warme plek met voldoende licht.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending