Chinees Lantaarnplantje verzorging

Ceropegia woodii verzorging
Wist je dat… de Ceropegia woodii soms kan bloeien? Deze bijzondere bloemetjes lijken een beetje op een opengewerkte, Oosterse lantaarns, waardoor de plant ook wel Chinees Lantaarnplantje wordt genoemd.

De Ceropegia woodii, oftewel Chinees Lantaarnplantje, staat in het Engels ook wel bekend als ‘string of hearts’. We zouden de Ceropegia niet beter kunnen omschrijven. Deze hangplant heeft lange ranken met hartvormige blaadjes, die snel groeien en met gemak een meter lang kunnen worden! De blaadjes hebben een paarse onderkant en een prachtig grijsgroen patroon aan de bovenkant. Een sierlijk geheel, dat bij praktisch ieder interieur past. Zet het Chinees Lantaarnplantje op de rand van een kast of in een hangpotje, zodat de ranken mooi naar beneden kunnen bungelen. Lees verder voor alle Chinees Lantaarnplantje verzorging tips.

De verzorging van de Ceropegia woodii is onwijs makkelijk. De plant behoort namelijk tot de succulenten (vetplantjes), wat betekent dat deze veel water opslaat in de blaadjes. Praktisch het enige dat je verkeerd kunt doen, is de plant teveel water geven. Geef daarom slechts een klein scheutje per week. Over de standplaats doet deze plant ook niet moeilijk. Licht, zon of zelfs een beetje schaduw: het maakt weinig uit.

Chinees lantaarnplantje standplaats

De Ceropegia woodii groeit het mooist op een zeer lichte tot zonnige plek. En wat donkerdere plek is eventueel ook in orde, alleen zal de bladtekening dan na verloop van tijd vervagen. De blaadjes worden dan egaal groen.

Chinees Lantaarnplantje water geven

Net zoals andere vetplantjes heeft ook het lantaarnplantje heel weinig water nodig. Geef ’s zomers een klein scheutje eens per week, en in de winter nog minder. De potgrond moet eerst opdrogen voordat je weer water mag geven. Zorg ervoor dat je nooit een grote scheut water in één keer geeft. Deze plant kan slecht tegen natte voeten.

planten cursus verzorging

Chinees Lantaarnplantje verpotten

Je hoeft het Lantaarnplantje slechts eens in de 2 á 3 jaar te verpotten. Doe dit tijdens het voorjaar, en kies voor een pot die ca. 20% groter is dan de huidige pot. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor een betere drainage.
Zoek je meer informatie over verpotten? Lees onze blog: Planten verpotten in 8 stappen en Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Chinees Lantaarnplantje voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de Ceropegia nauwelijks plantenvoeding nodig. Tijdens de lente en zomer is het voldoende om eens in de maand een kleine hoeveelheid voeding te geven. Tijdens de herfst en winter heeft het lantaarnplantje helemaal geen plantenvoeding nodig.
Zorg ervoor dat je nooit teveel plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de plant. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is het Chinees Lantaarnplantje giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). De Ceropegia woodii staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant.

Bijzonderheden van het Chinees Lantaarnplantje

Zorg ervoor dat de plant niet in de knoop raakt:

De ranken van het Chinees Lantaarnplantje raken snel met elkaar verstrengeld. Zorg ervoor dat de plant niet in de knoop raakt, door de ranken regelmatig te ontwarren. Het is natuurlijk niet schadelijk voor het Chinees Lantaarnplantje als deze een beetje in de knoop zit, maar de plant staat wel een stuk mooier wanneer dit niet het geval is.

Snoeien:

De Ceropegia is een vrij snelle groeier, maar soms is het goed om de groei van de ranken een beetje in te perken. Als deze te snel groeien, blijft er nauwelijks energie over om nieuwe blaadjes aan te maken. Het resultaat? Lange, vrij kale ranken. Om dit te voorkomen is het aan te raden om de plant regelmatig te snoeien. Dit doe je door de kale delen van de ranken weg te knippen.

Stekken:

Wil je jouw Ceropegia-collectie uitbreiden? Stekken is heel makkelijk! Gebruik het snoeiafval of knip simpelweg een paar stukjes van de plant af en zet ze in het water. Zodra er wortels verschijnen, kun je de mini-Lantaarnplantjes in de aarde zetten. In de onderstaande video legt Mama Botanica het proces stap voor stap uit:

Bekijk hier alle Ceropegia woodii planten uit ons assortiment.