Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Chinees Lantaarnplantje verzorging

Het Chinees Lantaarnplantje, ook wel bekend als de Ceropegia Woodii of String of Hearts, is een charmante hangplant die bekend staat om zijn lange ranken met hartvormige blaadjes. Deze plant is afkomstig uit Zuid-Afrika, Azië en Australië en is een echte blikvanger in elk interieur. Het verzorgen van dit kamerplantje is vrij eenvoudig, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers. Lees snel meer over de Chinees Lantaarnplantje verzorging.

Chinees Lantaarnplantje soorten

Er zijn verschillende soorten binnen de Ceropegia-familie, maar het Chinees Lantaarnplantje, ook wel de Ceropegia Woodii genoemd, is veruit de meest populaire soort voor in huis. Deze soort staat bekend om zijn sierlijke hartvormige blaadjes en lange ranken die een speels effect geven in elk interieur. In tegenstelling tot sommige andere kamerplanten, blijft het plantje vrij klein, wat het ideaal maakt voor kleinere ruimtes of als hangplant. Met de juiste verzorging zal deze plant een mooie lengte bereiken zonder dat deze te veel ruimte in beslag neemt.

Chinees Lantaarnplantje
volle zonStandplaats:
Directe zon, Halfschaduw
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Chinees Lantaarnplantje water geven

Het Chinees Lantaarnplantje is een succulent, wat betekent dat hij water opslaat in de blaadjes. Daarom heeft deze plant maar heel weinig water nodig. Het is belangrijk dat de potgrond helemaal droog is voordat je opnieuw water geeft. In de zomer geef je eens per week een klein scheutje water en in de winter is een klein scheutje per twee weken voldoende. Te veel water is niet goed voor het plantje en kan leiden tot wortelrot. Controleer altijd eerst de vochtigheid van de potgrond voordat je water geeft. Als je het lastig vindt om te bepalen wanneer het tijd is voor een nieuwe watergift, kun je overwegen om een watertmeter te gebruiken.

Lees alles over planten water geven

Chinees Lantaarnplantje water geven

ONZE Chinees lantaarnplantjes

Ceropegia Woodii plantje
close up

Luchtvochtigheid Chinees Lantaarnplantje

De Ceropegia Woodii gedijt goed bij een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid rondom deze huisplant te verhogen, kun je een bakje met water in de buurt van de plant zetten. De verdamping van het water zorgt voor een vochtigere omgeving, wat het Chinees Lantaarnplantje ten goede komt. Zorg ervoor dat je het bakje water regelmatig bijvult als het leeg raakt.

Chinees Lantaarnplantje standplaats

Plaats het Chinees Lantaarnplantje op een plek waar het veel licht of zelfs direct zonlicht krijgt. Deze plant houdt van een lichte omgeving en kan zelfs goed tegen een beetje zon. Echter, als de zon in de zomer erg fel is, kan het verstandig zijn om het plantje iets meer in de halfschaduw te zetten om te voorkomen dat de blaadjes verbranden. Het plantje is het meest tevreden in een kamer waar de temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius ligt.

In de wintermaanden, wanneer de zon minder krachtig is, kan de String of Hearts prima in de volle zon staan. Het is wel belangrijk om de plant geleidelijk aan meer licht te laten wennen. Dit doe je door het plantje stap voor stap dichter bij een raam te plaatsen waar meer zonlicht binnenkomt.

VAAK IN COMBINATIE MET het Chinees Lantaarnplantje GEKOCHT

Kokodama Ceropegia Woodii

Chinees Lantaarnplantje giftig?

Het Chinees Lantaarnplantje is niet giftig voor mensen en dieren. Dit betekent dat het geen probleem is als kinderen of huisdieren per ongeluk een blaadje in hun mond stoppen. Toch is het beter om de plant buiten bereik van huisdieren te houden die graag aan planten knabbelen. Niet alleen omdat de blaadjes niet bedoeld zijn om op te eten, maar ook omdat het knabbelen schade kan toebrengen aan de mooie hartvormige blaadjes van de plant. Voor de veiligheid van zowel de plant als je huisdieren is het dus slim om de Ceropegia Woodii op een hogere plek te zetten waar ze er niet bij kunnen.

Chinees Lantaarnplantje verpotten

Het Chinees Lantaarnplantje groeit niet zo snel als sommige andere kamerplanten en hoeft daarom niet elk jaar verpot te worden. Toch is het goed om deze plant eens in de twee tot drie jaar een grotere ruimte te geven. Dit geeft de wortels de kans om zich verder te ontwikkelen en ondersteunt de gezondheid van de plant. Verpotten kan je het beste in het voorjaar doen, omdat de plant dan in de groeifase zit en zich sneller kan aanpassen aan de nieuwe pot.

Hoe verpot je het Chinees Lantaarnplantje?

 • Kies een bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
 • Vul de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor goede drainage.
 • Voeg vervolgens een beetje potgrond toe.
 • Haal het plantje voorzichtig uit de oude pot.
 • Inspecteer de wortels op tekenen van wortelrot of beschadiging.
 • Plaats de plant in de nieuwe pot en vul aan met potgrond tot de plant stevig staat.
 • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in de nieuwe potgrond.

Door te verpotten zorg je ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en dat de potgrond vernieuwd wordt, wat extra voedingsstoffen biedt voor het Chinees Lantaarnplantje.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Verzorgingsproducten

Ceropegia Woodii Variegata

Chinees Lantaarnplantje voeding

Wanneer je dit plantje ontvangt, heeft het de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond van de kweker bevat namelijk al genoeg voedingsstoffen voor deze periode. Na deze eerste twee maanden is het aan te raden om het Chinees Lantaarnplantje tijdens de lente en zomermaanden eens per maand wat plantenvoeding te geven.

In de herfst en winter, wanneer de plant minder actief groeit, is het niet nodig om voeding toe te voegen. Dit is de rustperiode voor de plant. Let op dat je tijdens de lente en zomer niet te veel voeding geeft, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Kijk altijd op de verpakking voor de juiste dosering en houd je aan de aanbevolen hoeveelheid.

Chinees Lantaarnplantje ziektes

De Ceropegia is over het algemeen niet snel ziek. Het komt niet vaak voor dat deze kamerplant last heeft van ongedierte. Als je zorgt voor de juiste Chinees Lantaarnplantje verzorging, zoals hierboven beschreven, dan is de kans op ziektes heel klein.

Toch kan het soms gebeuren dat het Chinees Lantaarnplantje bezoek krijgt van ongewenste gasten, zoals bladluizen of wolluis. Deze kun je vaak al voorkomen door de plant regelmatig te controleren en te zorgen voor een schone omgeving. 

Mocht je toch ongedierte aantreffen op je plantje, dan kun je gebruikmaken van bestrijdingsmiddelen. Op onze site vind je verschillende opties die vriendelijk zijn voor je plant, zoals deze insectenspray. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat en om je plant snel weer gezond te krijgen.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Chinees Lantaarnplantje stekken

Hoe moet je een Chinees Lantaarnplantje stekken? Het is heel eenvoudig en leuk om te doen. Dit plantje kan je stekken door middel van waterstekken. Dit betekent dat je de stekjes eerst in het water zet totdat ze wortels ontwikkelen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit aanpakt. Het beste moment om te stekken is in de lente of zomer, omdat de plant dan in de groeifase zit.

Dit heb je nodig:

 • Een gezonde Ceropegia met een paar lange ranken
 • Een schoon en scherp mesje of schaar
 • Een glas of vaasje met water

Zo stek je:

 • Kies een gezonde rank van de Ceropegia en knip hier een stuk vanaf. Zorg ervoor dat er meerdere blaadjes aan het stuk zitten.
 • Verwijder de onderste blaadjes zodat er een stengel ontstaat die je in het water kunt zetten.
 • Vul een glas of vaasje met water en plaats hier de stekjes in. Zorg ervoor dat de blaadjes niet in het water hangen.
 • Zet het glas of vaasje op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
 • Ververs het water eens per week om het fris te houden.
 • Wacht geduldig tot er wortels verschijnen. Dit kan een paar weken duren.
 • Zodra de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je de stekjes in potgrond zetten.
 • Geef de nieuwe plantjes water en zet ze op een lichte plek met indirect zonlicht.

Door te stekken, kun je jouw liefde voor het Chinees Lantaarnplantje delen met vrienden en familie of gewoon genieten van nog meer van deze prachtige hangplanten in je eigen huis.

Chinees Lantaarnplantje mini
Chinees Lantaarnplantje bloei

Chinees Lantaarnplantje bloei

Het Chinees Lantaarnplantje kan soms bloeien, hoewel dit niet vaak voorkomt. De bloemen van deze plant zijn vrij uniek en lijken op kleine lantaarntjes, wat het plantje zijn naam geeft. Voor een succesvolle bloei heeft de Ceropegia veel licht nodig en een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Als je deze huisplant goed verzorgt, kan het gebeuren dat hij je verrast met zijn bijzondere bloemen.

Let op: de bloemen van het Chinees Lantaarnplantje zijn puur decoratief en niet bedoeld voor consumptie.

Chinees Lantaarnplantje snoeien

De Ceropegia Woodii zal soms wat langere ranken krijgen waar minder blaadjes aan zitten. Dit is een natuurlijk proces en geen reden tot zorg. Om de plant mooi vol te houden, kun je deze langere ranken inkorten. Gebruik hiervoor een schoon en scherp mesje of schaar. Knip de ranken af op een punt net boven een bladknoop. Dit stimuleert de plant om nieuwe vertakkingen te maken, wat resulteert in een vollere plant.

Het is belangrijk om niet te veel van de ranken in één keer af te knippen, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren. Focus op de delen die echt te lang zijn of waar de blaadjes ontbreken. De afgeknipte stukken kun je eventueel gebruiken om nieuwe plantjes te stekken.

Door regelmatig te snoeien, houd je het Chinees Lantaarnplantje gezond en aantrekkelijk. Dit helpt ook om de plant in de juiste vorm te houden en past perfect bij de Chinees Lantaarnplantje verzorging.

Hoe kan ik mijn Chinees Lantaarnplantje voller maken?
Om je Ceropegia voller te maken, kun je het beste regelmatig snoeien. Dit stimuleert de plant om nieuwe zijtakken te vormen, wat resulteert in een vollere groei. Zorg er ook voor dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht.

Wat zijn de verzorgingstips voor een Lantaarnplantje?
Zorg voor voldoende, maar indirect, licht voor je plantje. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, maar laat de potgrond tussen de gietbeurten door licht opdrogen. Vermijd water op de bladeren te gieten om rot te voorkomen en zorg voor een goed doorlatende potgrond om overbewatering te vermijden.

Waarom verliest mijn Chinees Lantaarnplantje blaadjes?
Als je Ceropegia Woodii blaadjes verliest, kan dit verschillende oorzaken hebben zoals overbewatering, onderbewatering, te weinig licht of een plotselinge verandering in omgevingsomstandigheden. Controleer de vochtigheid van de potgrond en de hoeveelheid licht die de plant krijgt om het probleem te identificeren en aan te pakken.

Wat is Ceropegia Woodii variegata?
Een Ceropegia Woodii Variegata is een versie van de String of Hearts met bontgekleurde, hartvormige bladeren. Deze bladeren hebben een mix van groene, witte en soms roze kleuren, wat de plant een nog opvallender uiterlijk geeft in vergelijking met de standaardsoort. De verzorging is vergelijkbaar, hoewel de Variegata iets meer licht kan vereisen om de kleur van de bladeren te behouden.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending