Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Microsorum Crocodyllus verzorging

De Krokodillenvaren, ook wel bekend als de Croco Loco, is een unieke kamerplant met sterk, glanzend blad dat de textuur heeft van een krokodillenhuid. Deze plant is afkomstig uit Zuidoost-Azië en heeft een voorkeur voor een plekje met indirect zonlicht of halfschaduw. De verzorging van deze plant is gemiddeld qua moeilijkheidsgraad, maar met een beetje aandacht en de juiste verzorgingstips zal de Krokodillenvaren prachtig groeien in jouw huis. Lees verder voor meer informatie over de verzorging van deze stoere plant.

Microsorum Crocodyllus soorten

Er zijn ongeveer vijftig verschillende soorten Microsorum bekend. Deze tropische varens komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en staan bekend om hun unieke bladeren die zich horizontaal verspreiden via rhizomen. De Krokodillenvaren die we hier bespreken, is één van de vele soorten en valt op door zijn opvallende bladstructuur die doet denken aan de huid van een krokodil. Hoewel deze plant niet zo groot wordt als sommige andere kamerplanten, kan hij met de juiste zorg en aandacht toch een indrukwekkende grootte bereiken en een mooie toevoeging zijn aan een jungle stijl inrichting.

Microsorum Crocodyllus
volle zonStandplaats:
Indirect zonlicht, Halfschaduw
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld, Veel

Microsorum Crocodyllus water geven

Het geven van water aan de Krokodillenvaren is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Deze plant houdt van een licht vochtige potgrond, maar het is belangrijk om geen water onder in de pot te laten staan. In de zomer heeft de plant ongeveer twee keer per week water nodig, terwijl in de winter één keer per week voldoende is. Het is een goed idee om de potgrond te controleren voordat je water geeft: als de bovenste laag nog vochtig is, kan je het beste nog even wachten. Geef het water langs de zijkant om te zorgen dat het goed bij de wortels komt. Als je merkt dat de bladeren van de plant minder stevig worden, kan dit een teken zijn dat de plant meer water nodig heeft. Overweeg onze waterdruppelaars voor een gelijkmatige toevoer van water.

Lees alles over planten water geven

Microsorum Crocodyllus

ONZE Microsorum Crocodyllus

Microsorum Crocodyllus

Luchtvochtigheid Microsorum Crocodyllus

De Krokodillenvaren gedijt het beste bij een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid, wat past bij zijn tropische oorsprong. Om de luchtvochtigheid rondom deze kamerplant te verhogen, kun je een bakje met water in de buurt van de plant zetten. De verdamping van het water zorgt voor een vochtigere omgeving, wat de plant ten goede komt. Controleer regelmatig of het bakje nog voldoende water bevat en vul het bij indien nodig.

Lees alles over de luchtvochtigheid voor kamerplanten

Microsorum Crocodyllus standplaats

Zet deze huisplant op een plek met indirect zonlicht of in de halfschaduw. De Krokodillenvaren houdt niet van de volle zon, vooral niet tijdens de hete middaguren, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Het is belangrijk om een standplaats te kiezen waar de temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius ligt.

In de wintermaanden, wanneer de zon minder sterk is, kan de plant dichter bij het raam staan zonder dat er risico is op bladverbranding. Laat de plant geleidelijk wennen aan veranderingen in lichtintensiteit door hem niet plotseling van een donkere naar een zeer lichte plek te verplaatsen.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Microsorum Crocodyllus GEKOCHT

Microsorum Crocodyllus

Microsorum Crocodyllus giftig?

De Krokodillenvaren staat niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren. Het is dus geen probleem als deze plant deel uitmaakt van een huishouden met nieuwsgierige huisdieren of kleine kinderen. Toch is het altijd een goed idee om de plant buiten bereik te houden van huisdieren die graag aan planten knabbelen. Niet alleen omdat de bladeren niet bedoeld zijn om op te eten, maar ook om te voorkomen dat de plant beschadigd raakt. Zo blijft de verzorging van de Krokodillenvaren optimaal en kan de plant in alle rust groeien.

Microsorum Crocodyllus verpotten

De Krokodillenvaren groeit niet zo snel als sommige andere kamerplanten, maar het is toch een goed idee om deze plant elke paar jaar te verpotten. Dit geeft de wortels nieuwe ruimte om te groeien en zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt. Verpotten helpt ook om de potgrond te verversen, wat belangrijk is voor het behoud van een licht vochtige grond. Het beste moment om de Krokodillenvaren te verpotten is in het voorjaar, wanneer de plant na de winter weer begint te groeien.

Hoe verpot je de Krokodillenvaren?

 • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
 • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor een goede drainage.
 • Voeg een beetje verse potgrond toe bovenop de hydrokorrels.
 • Haal de Krokodillenvaren voorzichtig uit de oude pot.
 • Bekijk de wortels goed en verwijder eventuele beschadigde delen.
 • Plaats de plant in de nieuwe pot en vul aan met potgrond, zorg ervoor dat de plant stabiel staat.
 • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te vestigen in hun nieuwe omgeving.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat de Krokodillenvaren fris blijft en nieuwe groei kan ontwikkelen. Vergeet niet om na het verpotten de plant op een geschikte plek te zetten, rekening houdend met zijn voorkeur voor indirect zonlicht en halfschaduw.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Microsorum Crocodyllus

Verzorgingsproducten

Microsorum Crocodyllus

Microsorum Crocodyllus voeding

Wanneer je deze huisplant in huis haalt, heeft hij de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de Krokodillenvaren staat, bevat genoeg voedingsstoffen voor deze periode. Na deze tijd is het goed om de plant regelmatig van voeding te voorzien, vooral in de lente en zomer wanneer de plant actief groeit.

In de wintermaanden heeft de Krokodillenvaren een rustperiode en is extra voeding niet nodig. Het is belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking van de plantenvoeding goed te volgen. Geef nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid, want te veel voeding kan schadelijk zijn voor de plant.

Door de Krokodillenvaren tijdens het groeiseizoen van de juiste voeding te voorzien, ondersteun je de gezondheid en groei van de plant. Zo blijft de Krokodillenvaren mooi en sterk.

Microsorum Crocodyllus ziektes

De Krokodillenvaren is niet erg gevoelig voor ziektes, maar kan soms last hebben van ongedierte zoals bladluizen of schaalinsecten. Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid rondom de plant op peil te houden en de plant regelmatig te besproeien. Dit bootst de vochtige, tropische omgeving na waar de Krokodillenvaren van houdt. Zet de plant ook niet op een plek met veel tocht, want dat kan ongedierte aantrekken.

Als je merkt dat jouw Krokodillenvaren toch last heeft van ongedierte, kun je gebruikmaken van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Op onze website vind je verschillende opties, zoals deze insectenspray, die je kunnen helpen om de plant weer gezond te krijgen. Volg de verzorgingstips op deze pagina goed op, dan is de kans klein dat je problemen zult ondervinden met ongedierte.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Microsorum Crocodyllus stekken

Hoe moet je een Krokodillenvaren stekken? Deze plant kan je vermeerderen door de wortelstokken te delen. Dit is een eenvoudige manier om nieuwe planten te krijgen. Het beste moment om dit te doen is in het voorjaar, wanneer de plant begint met groeien. Volg deze stappen voor het beste resultaat.

Dit heb je nodig

 • Een volwassen Krokodillenvaren
 • Een schoon en scherp mes
 • Een nieuwe plantenpot met verse potgrond

Zo stek je:

 • Haal de Krokodillenvaren voorzichtig uit de pot en schud de overtollige aarde van de wortels.
 • Zoek naar een plek op de wortelstok waar je een natuurlijke scheiding ziet. Dit is waar je de plant gaat verdelen.
 • Gebruik het scherpe mes om de wortelstok op de gekozen plek door te snijden. Zorg ervoor dat elk deel van de plant een deel van de wortelstok en een paar bladeren heeft.
 • Plant elk deel in een eigen pot met verse potgrond. Zorg ervoor dat de wortelstokken net onder het oppervlak van de grond liggen.
 • Geef de nieuwe planten water en zet ze op een plek met indirect zonlicht en een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid.
 • Verzorg de nieuwe Krokodillenvaren zoals je gewend bent en met de juiste verzorging zullen ze uitgroeien tot sterke, gezonde planten.

Door deze stappen te volgen, kun je jouw verzameling van deze bijzondere kamerplanten makkelijk uitbreiden.

Microsorum Crocodyllus

Microsorum Crocodyllus bloei

De Krokodillenvaren staat niet bekend om zijn bloei, omdat het een varensoort is en varens ontwikkelen geen bloemen. In plaats daarvan planten ze zich voort door middel van sporen die zich aan de onderkant van hun bladeren bevinden. Deze sporen zitten in kleine hoopjes die sporendoosjes worden genoemd. Bij optimale verzorging en de juiste omstandigheden, zoals een hoge luchtvochtigheid en de juiste temperatuur, kunnen deze sporendoosjes zich ontwikkelen.

Hoewel je dus geen bloemen of vruchten van deze plant kunt verwachten, is het nog steeds een prachtige toevoeging aan je huis met zijn unieke bladstructuur en sterke, glanzende bladeren. Door de Krokodillenvaren goed te verzorgen, zorg je ervoor dat de plant gezond blijft en zijn sierlijke bladeren behoudt.

Microsorum Crocodyllus snoeien

De Krokodillenvaren heeft niet veel snoeiwerk nodig. Toch kan het gebeuren dat sommige bladeren na verloop van tijd bruin worden of beschadigen. Dit is een normaal onderdeel van het groeiproces en is geen reden tot zorg. Je kunt de bruine of beschadigde delen van de bladeren voorzichtig afknippen om de plant er netjes uit te laten zien. Gebruik hiervoor een schoon en scherp mes of een schaar.

Als een heel blad bruin is geworden of erg beschadigd is, kun je het beste het hele blad verwijderen. Knip het blad dicht bij de basis af, maar zorg ervoor dat je niet in de wortelstok snijdt. Dit kan de plant namelijk beschadigen. De overgebleven stomp zal na verloop van tijd vanzelf opdrogen en kan dan gemakkelijk verwijderd worden.

Door de Krokodillenvaren op deze manier te snoeien, houd je de plant gezond en zorg je ervoor dat hij zijn stoere uitstraling behoudt. Verwijderd bladmateriaal kun je weggooien bij het GFT-afval.

Hoe verzorg ik een krokodillenvaren? 
De verzorging van een krokodillenvaren, ook bekend als Microsorum Crocodyllus, vereist indirect zonlicht en regelmatig water geven om de grond vochtig te houden, maar niet doordrenkt. Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid hoog is door regelmatig te sproeien.


Wat is de beste standplaats voor een krokodillenvaren? 
Een krokodillenvaren doet het het beste op een plek waar het indirect zonlicht krijgt. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Een plek in de halfschaduw is ideaal.


Is Microsorum Crocodyllus giftig? 
Nee, Microsorum Crocodyllus, ook bekend als de krokodillenvaren, is niet giftig voor mensen of dieren.


Is Microsorum Crocodyllus giftig voor katten? 
Nee, de krokodillenvaren (Microsorum Crocodyllus) is niet giftig voor katten. Het is een veilige plant om in huis te hebben rond huisdieren.

Waarom heeft mijn krokodillenvaren bruine bladeren? 
Bruine bladeren bij een krokodillenvaren kunnen wijzen op te veel direct zonlicht of onvoldoende water. Zorg ervoor dat de plant voldoende schaduw krijgt en houd de grond gelijkmatig vochtig.


Hoe kan ik krokodillenvaren stekken? 
Krokodillenvaren kan worden vermeerderd door sporen of door de wortelstokken te verdelen. De eenvoudigste methode is door de wortelstokken te verdelen tijdens het verpotten, waarbij je ervoor zorgt dat elk deel een deel van de wortels heeft.


Wat is een kangoeroevaren? 
Kangoeroevaren, of Microsorum Pustulatum, is een varentype dat bekend staat om zijn glanzende, groene bladeren die enigszins lijken op kangoeroepootjes. Het is een onderhoudsarme varen die ook van indirect licht en een vochtige omgeving houdt.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending