Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Zamioculcas verzorging

Direct naar:

De Zamioculcas is een sterke kamerplant met een stoere uitstraling en glanzende bladeren. De verzorging van de Zamioculcas, ook wel ZZ plant of Emerald palm genoemd, is onwijs makkelijk. Kortom, deze kamerplant heeft het allemaal. Hij is dan ook razend populair. Met zijn glanzende, veervormige bladeren en lange stengels voegt de Zamioculcas echt iets toe aan het interieur.

Van oorsprong komt de Zamioculcas uit Tanzania. Hier is de plant gewend aan lange perioden van droogte, gevolgd door perioden van extreme regenval. Tijdens deze buien slaat de plant veel water op, zodat hij voldoende reserves heeft tijdens de droogte. Zo overleeft de Zamioculcas weken tot zelfs maanden zonder water. Dit overlevingsmechanisme maakt de verzorging heel makkelijk. Het maakt de plant niet veel uit waar je hem neerzet, en het is geen probleem als je eens vergeet water te geven.

Fun fact: Wist je dat de Zamioculcas pas in de jaren ‘90 is geïntroduceerd als kamerplant? Hoewel de plant al in 1892 botanisch erkend werd, werd deze in 1996 voor het eerst gekweekt. Lees verder voor alle Zamioculcas verzorging tips!

BEKIJK ALLE ZAMIOCULCAS PLANTEN

Zamioculcas verzorging

11%
Makkelijke Plantenbox
Combideal
Oorspronkelijke prijs was:  75,47.Huidige prijs is:  66,99.
19%
Zamioculcas Zamiifolia
21 80
Oorspronkelijke prijs was:  35,99.Huidige prijs is:  28,99.

Zamioculcas water geven

Zamioculcas water geven

De Zamioculcas kun je beter te weinig dan te veel water geven. De ZZ plant slaat namelijk veel vocht en voeding op in zijn bladeren. Zorg er daarom voor dat je een kleine hoeveelheid water geeft, en de potgrond tussen gietbeurten laat opdrogen. Tijdens de lente en zomer zal de Emerald palm meer water nodig hebben dan tijdens de winter.

Water geven komt gemiddeld neer op:

 • In de winter: elke 2 á 4 weken water geven
 • In de zomer: 1 keer per week water geven

Mocht de potgrond niet opgedroogd zijn na een week (tijdens de zomer) of na 2/3 weken (tijdens de winter), dan is het beter om de volgende keer minder water te geven. Als er een laagje water onder in de pot blijft staan, kunnen de onderste bladeren namelijk geel kleuren.

LEES ALLES OVER PLANTEN WATER GEVEN »

Voor de verzorging van jouw Zamioculcas

Luchtvochtigheid

De Zamioculcas kan goed tegen droge lucht. Je hoeft daarom niks te doen om de luchtvochtigheid te verhogen. Wel raden we aan om de ZZ plant af en toe te besproeien, zodat je het stof van de bladeren kunt verwijderen. Dit is goed voor de sierwaarde en werkt bovendien preventief tegen ongedierte.

Zamioculcas licht / standplaats

Of je de Zamioculcas nu op een lichte, zonnige of donkere plek plaatst; het maakt deze plant weinig uit. Wel zijn er een paar zaken om rekening mee te houden:

 • Plaats je de Zamioculcas in de zon? Zorg er dan voor dat deze hier geleidelijk aan kan wennen, door de plant steeds iets dichter bij het raam te plaatsen. Houd er daarnaast rekening mee dat de plant erg snel groeit bij veel zonlicht. Soms kan de ZZ plant zó snel groeien, dat de stengels bezwijken onder het gewicht. Merk je dat de stengels gaan hangen? Plaats de plant dan verder bij het raam vandaan.
 • Plaats je de Zamioculcas in de halfschaduw? Houd er dan rekening mee dat de plant minder snel zal groeien.

Zamioculcas licht standplaats

Planten cursus

Zamioculcas giftig

Voor de beste groei is een lichte standplaats – uit direct zonlicht – dus ideaal. Maar als de Emerald palm bij jou thuis mooier op een zonnige of juist donkerdere plek staat, dan is dit geen probleem! Waar je de plant ook plaatst, zorg ervoor dat je deze regelmatig een stukje draait. De plant heeft namelijk de neiging om naar het licht toe te groeien.

LEES ALLES OVER PLANTEN EN LICHT »

Zamioculcas giftig

De Zamioculcas is licht giftig bij inname. Pas daarom op met kleine kinderen en huisdieren. Heeft jouw kind of huisdier een deel van de ZZ plant ingenomen, of twijfel je of dit is gebeurd? Neem dan contact op met de huis- of dierenarts.

LEES ALLES OVER PLANTEN DIE GIFTIG ZIJN VOOR KATTEN »

LEES ALLES OVER NIET-GIFTIGE PLANTEN »

Vaak in combinatie met de Zamioculcas gekocht

17%
Groene Studentenbox
Combideal 12
Oorspronkelijke prijs was:  50,44.Huidige prijs is:  41,99.
28%
Groene Werkplekbox
Combideal
Oorspronkelijke prijs was:  269,88.Huidige prijs is:  194,99.
7%
Musthave Plantenbox
Combideal
Oorspronkelijke prijs was:  78,46.Huidige prijs is:  72,99.

Zamioculcas verpotten

Je hoeft de Zamioculcas niet jaarlijks te verpotten. Eens in de 2 á 3 jaar is voldoende, afhankelijk van hoe snel de kamerplant groeit. Begint de ZZ plant te groot te worden voor zijn pot, dan kun je deze het beste verpotten. Wacht hier niet te lang mee, want de wortels van de Zamioculcas zijn zó sterk, dat ze de pot daadwerkelijk kunnen breken.

Verpot deze kamerplant bij voorkeur tijdens de lente. Doe dit nooit in de winter als de Emerald palm in ruststand is. Kies bij het verpotten altijd voor een plantenpot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Zo krijgen zijn wortels alle ruimte om te groeien.

We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat te veel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage.

LEES ALLES OVER HOE JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

LEES ALLES OVER WANNEER JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

Zamioculcas verpotten

Voor de verzorging van jouw Zamioculcas

Zamioculcas verzorging

Zamioculcas voeding

Zodra je de ZZ plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker.

Hierna heeft de Emerald palm alleen tijdens de lente en zomer wat extra plantenvoeding nodig. Gebruik hiervoor de helft van de aangeraden dosering op de verpakking. Zorg ervoor dat je nooit meer plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de plant.

Zamioculcas ziektes

Als sterke kamerplant is de Zamioculcas niet bijzonder gevoelig voor ziektes en plagen. Zeker als je goed oplet dat je niet te veel water geeft, is de kans op ongedierte heel klein.

Raakt jouw ZZ plant onverhoopt toch besmet? Dan vind je op Plantje.nl allerlei handige en plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen, zoals insectenspray.

VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »

LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTREDEN »

Zamioculcas bloei

De bloemen van de Zamioculcas zijn wit, lijken qua vorm op een kolf en hebben een groen schutblad. Deze bloeiwijze is typisch voor Aronskelkachtigen zoals de Emerald palm. Je ziet dit bijvoorbeeld ook terug bij de bekende lepelplant (Spathiphyllum).

Hoewel de ZZ plant kan bloeien, is dit is niet vanzelfsprekend. De kamerplant bloeit alleen als je hem heel goed verzorgt en wanneer de omstandigheden ideaal zijn. Dit komt niet vaak voor in de woonkamer.

Bloeit jouw ZZ plant toch? Hoewel dat een teken is dat de kamerplant het naar haar zin heeft, kun je de bloemen beter verwijderen. Het kost de Emerald palm namelijk veel energie om te bloeien. Deze energie kan de kamerplant beter in haar mooie bladeren steken

Zamioculcas bloei

Voor de verzorging van jouw Zamioculcas

Zamioculcas stekken

Zamioculcas stekken

Je kunt de Zamioculcas stekken. Dit kan op twee manieren: door de plant bij de wortels te splitsen of door delen van de stengels te stekken. Hoe je dit aanpakt, leggen we stap voor stap uit.

Methode 1: splitsen

Deze methode is het snelst en makkelijkst. Kort gezegd houdt dit in dat je de ZZ plant opdeelt in meerdere planten.

 1. Haal de plant uit de pot
 2. Haal grotere stukken aarde rondom de wortels voorzichtig weg
 3. De plant zal nu enigszins uit elkaar vallen, wat het makkelijk maakt om hem op te splitsen
 4. Trek de plant voorzichtig uit elkaar
 5. Pot de verschillende delen apart op

Methode 2: blad of stengel stekken in water

Je kunt de Zamioculcas ook stekken door delen van de stengel te gebruiken. Eén enkel blad is zelfs al voldoende om deze plant te stekken. Wel is het goed om te weten dat deze methode vrij lang duurt.

Dit heb je nodig

 • Een ZZ plant
 • Schone (snoei)schaar of mesje
 • Schone vaasjes met water
 • Stekpoeder (optioneel)

Zo pak je het aan

1. Knip of snijd een lange tak af.

2. Verdeel de tak in meerdere delen. Zorg ervoor dat elk deel minimaal 2 blaadjes heeft.

Zamioculcas verzorging

Zamioculcas snoeien

3. Wil je jouw stekjes een grotere kans van slagen geven? Dip ze dan in stekpoeder. Breng ook wat stekpoeder aan op de wond van de moederplant. Dit helpt bij het herstel van de moederplant en versnelt de wortelgroei bij stekjes.

4. Zet de stekjes in de vaasjes.

5. Ververs het water elke week en zet de stekjes op een lichte plek met indirect zonlicht.

6. Zodra de wortels enkele centimeters lang zijn, kun je de Zamioculcas stekjes oppotten in potgrond. Je kunt er ook voor kiezen om één of meerdere stekjes op water te laten stsaan. De ZZ plant is namelijk ook geschikt als hydroponie plant.

Zamioculcas snoeien

Je kunt de Zamioculcas niet snoeien door de stam af te snijden, maar je kunt wel gele bladeren verwijderen. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar is ook gezonder voor de plant. De ZZ plant kan zo al zijn energie in de gezonde, groene bladeren steken, zonder energie te verspillen aan de gele bladeren.

Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?

A
B
C
D
E
F
G
H
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending