Zamioculcas verzorging

Zamioculcas verzorging
Wist je dat… de Zamioculcas pas in de jaren ‘90 is geïntroduceerd als kamerplant? Hoewel de plant al in 1892 botanisch erkend werd, werd deze in 1996 voor het eerst gekweekt.

De Zamioculcas (Zaa-mie-oo-kuul-kas) heeft het allemaal. Deze kamerplant heeft een stoere uitstraling, glanzende bladeren en is onwijs makkelijk om te verzorgen. Sinds zijn introductie als kamerplant in 1996 is de Zamioculcas dan ook razend populair. Met zijn glanzende, veervormige bladeren en lange stengels voegt de plant echt iets toe aan het interieur. Lees verder voor alle verzorging tips over de Zamioculcas verzorging.

Van oorsprong komt de Zamioculcas uit Tanzania. Hier is de plant gewend aan lange perioden van droogte, gevolgd door perioden van extreme regenval. Tijdens deze buien slaat de plant veel water op, zodat hij voldoende reserves heeft tijdens de droogte. Zo overleeft de Zamioculcas weken tot zelfs maanden zonder water. Dit overlevingsmechanisme maakt de verzorging heel makkelijk. Het maakt de plant niet veel uit waar je hem neerzet, en het is geen probleem als je eens vergeet water te geven. .

Zamioculcas standplaats

Of je de Zamioculcas nu op een lichte, zonnige of donkere plek plaatst; het maakt deze plant weinig uit. Wel zijn er een paar zaken om rekening mee te houden:

  • Plaats je de Zamioculcas in de zon? Zorg er dan voor dat deze hier geleidelijk aan kan wennen, door de plant steeds iets dichter bij het raam te plaatsen. Houd er daarnaast rekening mee dat de plant erg snel groeit bij veel zonlicht. Soms kan de plant zó snel groeien, dat de stengels bezwijken onder het gewicht. Merk je dat de stengels gaan hangen? Plaats de plant dan verder bij het raam vandaan.
  • Plaats je de Zamioculcas in de halfschaduw? Houd er dan rekening mee dat de plant minder snel zal groeien.

Voor de beste groei is een lichte standplaats – uit direct zonlicht – dus ideaal. Maar als de plant bij jou thuis mooier op een zonnige of juist donkerdere plek staat, dan is dit geen probleem!Waar je de plant ook plaatst, zorg ervoor dat je deze regelmatig een stukje draait. De plant heeft namelijk de neiging om naar het licht toe te groeien.

planten cursus verzorging

Zamioculcas water geven

De Zamioculcas kun je beter te weinig dan teveel water geven. De plant slaat namelijk veel vocht en voeding op in zijn bladeren. Zorg er daarom voor dat je een kleine hoeveelheid water geeft, en de potgrond tussen gietbeurten laat opdrogen. Tijdens de lente en zomer zal de plant meer water nodig hebben dan tijdens de winter. Zo kan deze tijdens de winter wel 2 tot 4 weken zonder water. In de zomer is 1 keer per week voldoende. Mocht de potgrond niet opgedroogd zijn na een week (tijdens de zomer) of na 2/3 weken (tijdens de winter), dan is het beter om de volgende keer minder water te geven. Als er een laagje water onderin de pot blijft staan, kunnen de onderste bladeren namelijk geel kleuren.

De Zamioculcas kan goed tegen droge lucht, waardoor besproeien niet nodig is. Wel is besproeien aan te raden om de sierwaarde van de plant mooi te houden, omdat er geen laagje stof op het blad kan vormen. Bovendien helpt het om ongedierte op afstand te houden.

Populaire Zamioculcas planten:

Zamioculcas verpotten

Verpot de Zamioculcas zodra deze echt helemaal uit zijn pot barst en dan bij voorkeur tijdens de lente. Doe dit nooit in de winter als de plant in ruststand is. Gebruik hiervoor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage.

Zoek je meer informatie over verpotten? Lees onze blog:

Zamioculcas voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker.
Hierna heeft de Zamioculcas alleen tijdens de lente en zomer wat extra plantenvoeding [https://www.plantje.nl/shop/pokon-plantenvoeding] nodig. Gebruik hiervoor de helft van de aangeraden dosering op de verpakking. Zorg ervoor dat je nooit meer plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de plant.

Is mijn Zamioculcas plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). De Zamioculcas is voor zowel mens als dier giftig. Kijk daarom uit met kleine kinderen en huisdieren.

Bekijk hier alle Zamioculcas planten uit ons assortiment.