Wat is er mis met mijn plant?
“Helppppp wat is er mis met mijn plant?”, is misschien wel een van de meest gestelde vragen die we krijgen. Je plant gezond houden is een mooie uitdaging en dat gaat de een beter af als de ander. Een plant is een levend wezen dat groeit en bloeit. Wist je dat sommige kamerplanten zoals de Calathea en Mimosa Pudica zelfs ook echt bewegen?
Het geeft een kick als je ziet dat je plant een groei door maakt. Over het algemeen betekent groei dat je plant het naar zijn zin heeft. Afhankelijk van het soort van de plant hangt het van veel factoren af hoe je deze in een optimale conditie kunt houden. Denk hierbij aan de watergift, genoeg licht, luchtvochtigheid, voeding etc..
Het blad van de plant verraad meestal hoe de plant zich voelt. Je hebt de volgende symptomen die kunnen optreden:
- Blad wordt geel aan bovenkant van de plant
- Bruine of gele plekjes op het blad
- Het blad krult op
- Mijn plant verliest plotseling veel blad
- Blad wordt geel aan de onderkant van de plant
- Blad krijgt een vreemde kleur en wordt dof
- De bladeren van mijn plant krijgen bruine punten
- Bladval bij nieuwe plant
- Bladval en verdroging van onderste bladeren
1. Blad wordt geel aan bovenkant van de plant
Een belangrijk element bij de ontwikkeling van de plant is calcium. Door een tekort aan calcium kan de bodem te zuur worden. Dit heeft als gevolg dat bepaalde voedingsstoffen niet meer opgenomen kunnen worden door de wortels. Het blad wordt dan langzaam geel en sterft af.
2. Lichtbruine of gele plekjes op het blad
Bruine vlekken op het blad heeft in veel gevallen te maken met te weinig water. De echt donkere vlekken of plekken hebben meestal te maken dat de watergift juist weer teveel is geweest. Witte vlekken of kleine spikkels op het blad zou te maken kunnen hebben met een plantenziekte.
3. Het blad krult op
Het opkrullen van het blad heeft meestal te maken met een tekort aan water. Ook het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn dat er teveel water is gegeven. Als geen van deze twee gevallen het kan zijn is te weinig warmte of (koude) tocht
4. Mijn plant verliest plotseling veel blad
Als de plant plotseling al zijn blad verliest is dat niet direct reden tot paniek maar moet er wel meteen ingegrepen worden. Het kan namelijk al gebeuren nadat de plant is overgepot in een sierpot en moet wennen aan de nieuwe situatie. Wat nog meer kan leiden tot plotseling bladverlies is een groot verschil in temperatuur, zeer koude tocht of ineens teveel licht.
5. Blad wordt geel aan de onderkant van de plant
Het is een natuurlijk proces dat bladeren geel worden en dat betekent niet gelijk dat de plant een ziekte heeft of het niet meer zal redden. Als alleen specifiek de onderste bladeren geel worden kan dit te maken hebben met een teveel aan water wat de plant eenmaal of meerdere keren heeft gehad. Ook tocht kan de oorzaak zijn. Verwijder de gele bladeren en check of er geen overtollig water in de pot staat. Pas de watergift aan en probeer eerder kleinere beetjes te geven dan in een keer heel veel.
6. Blad krijgt een vreemde kleur en wordt dof
Als het blad verkleurt en een doffere kleur krijgt dan de andere (gezonde) bladeren is er meestal sprake van te veel licht. We adviseren om het blad ook goed te inspecteren om te bekijken of het niet is geïnfecteerd. Een andere boosdoener kan ook spint zijn.
7. De bladeren van mijn plant worden bruin
Er kunnen meerdere situaties zijn van blad dat bruin is. Denk hierbij aan bruine bladranden, bruine bladpunten of dat het blad in zijn geheel bruin wordt. Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
8. Bladval bij een nieuwe plant
Als je net een nieuwe plant hebt gekocht kan het heel goed voorkomen dat je plant zijn blad laat vallen. Jouw nieuwe plant wordt namelijk uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en moet wennen aan zijn nieuwe omgeving. Op de plaats waar jij de plant gaat neerzetten kan er misschien net even wat meer of minder licht zijn. Ook het overpotten van de plant in een sierpot kan voor de plant best wel een tik zijn. Kortom gun je plant de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving.
9. Bladval en verdroging van onderste bladeren
Verdroging van het blad heeft meestal te maken met onregelmatig water geven of bijvoorbeeld 1 week wel water geven en dan 3 weken weer niet. Ook te weinig licht of ineens veel warmte kan een oorzaak zijn.
Hopelijk hebben bovenstaande punten je kunnen helpen om uit te zoeken wat er mis is met je plant.