Ficus verzorging

ficus verzorging
Wist je dat… de Ficus elastica ook wel bekend staat als de rubberboom? Deze plant werd namelijk veel gebruikt voor de winning van rubber.

De Ficus (fie-kus) behoort tot een van de populairste kamerplanten voor thuis en op kantoor. Het is een stijlvolle plant, die erg makkelijk is om te verzorgen. De Ficus komt van oorsprong uit Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Azië. Er zijn allerlei verschillende soorten Ficussen, met ieder zo zijn eigen kenmerken. Zo heeft de Ficus elastica grote leerachtige bladeren; herken je de Ficus benjamina aan zijn vele kleine en puntige blaadjes; en lijkt de Ficus ginseng op een bonsai boom.
De Ficus is een sterke plant die geen hoge eisen stelt aan zijn verzorging. Zolang je ervoor zorgt dat de potgrond nooit uitdroogt en je de plant niet verplaatst, zal hij mooi door blijven groeien. Lees verder voor alle verzorging tips.

Ficus standplaats

De beste standplaats verschilt per Ficus. Boomachtige soorten kun je het beste op een lichte plek zetten, en andere soorten geven de voorkeur aan een plek in de halfschaduw. Het is beter om de Ficus niet meer de verplaatsen zodra je deze een plekje hebt gegeven.

Ficus water geven

De Ficus geeft de voorkeur aan lauw water, en ontvangt liever te weinig dan teveel. De potgrond van boomachtige soorten mag tussen het water geven door uitdrogen. Voorkom dat er een laagje water onderin de pot komt te staan, om wortelrot en bladverlies te voorkomen. Verder houd je de Ficus mooi en gezond door de plant geregeld te sproeien met de plantenspuit.

planten cursus verzorging

Ficus verpotten

Verpot de Ficus pas wanneer dit echt nodig is, en niet vaker dan eens in de twee jaar. De ideale tijd om te verpotten is tijdens de lente. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage. Meer weten? Lees hier alles over het gebruik van hydrokorrels.

Zoek je meer informatie over verpotten? Lees onze blog: Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Best verkochte Ficussen

Ficus voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de plant tijdens de lente en zomer regelmatig een beetje plantenvoeding nodig. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen. Tijdens de herfst en winter is voeding geven niet meer nodig.

Is de Ficus plant giftig?

Als je de plant snoeit komt er melkachtig sap vrij, dat irriterend kan zijn wanneer het in aanraking komt met de huid. Bij inname kunnen zowel mensen als dieren rode, jeukende bultjes op de huid krijgen.

Bekijk hier alle Ficus planten uit ons assortiment.