Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Bij de inkoop van onze planten letten we op de certificeringen. We proberen zoveel mogelijk keuzes te maken met duurzame aspecten in gedachten. Daarom zijn we bezig met verpakkingsvrij verzenden in Limburg en Groningen, gebruiken we gerecyclede materialen en hebben we biologische opties. Meer lezen? Bekijk onze pagina over duurzaamheid.

Monstera Gatenplant verzorging

Direct naar:

De Monstera, ook wel bekend als gatenplant, is een sterke en makkelijke kamerplant. De Monstera behoort tot de aronskelkfamilie en komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De gatenplant staat bekend om haar grote bladeren, die opvallende insnijdingen en gaten hebben.

Typerend voor de Monstera bladeren zijn de insnijdingen en gaten die erin ontstaan. Omdat dit zo ongewoon is, is de plant ‘Monstera’ genoemd, wat ‘vreemd’ betekent in het Latijn. Deze gaten en insnijdingen zien er niet alleen mooi uit, maar zijn in de natuur ook heel nuttig. Ze voorkomen dat de plant omver wordt geblazen in een storm, doordat de wind en regen grotendeels door de insnijdingen heen gaan.

De tweede naam van de meest bekende soort, de Monstera deliciosa, heeft ook een interessante oorsprong. In de natuur kan deze kamerplant namelijk een heerlijke vrucht groeien. Deze is zó delicious, dat de plant er zijn tweede naam aan te danken heeft.

Hoe verzorg je een Monstera plant?

Qua verzorging is de Monstera niet veeleisend. Het belangrijkste is om de potgrond licht vochtig te houden en de plant niet op een zonnige plek te zetten. Lees verder voor alle verzorging tips.

BEKIJK ALLE MONSTERA’S OP PLANTJE.NL

Monstera gatenplant verzorging

Monstera gatenplant verzorging

Luchtwortels

De Monstera heeft luchtwortels: lange, bruine slierten die na verloop van tijd uit de plant groeien. In de natuur gebruikt de plant deze luchtwortels om zich vast te grijpen aan andere planten, bomen en rotsen. Via deze luchtwortels haalt de plant meer zuurstof en water uit zijn omgeving.

Omdat de Monstera in jouw woonkamer geen regenwater tot zich kan nemen, kun je de luchtwortels het beste naar de aarde leiden. Druk de luchtwortels in de grond, zodat de plant extra voeding tot zich kan nemen. Bovendien bieden deze luchtwortels extra steun aan de plant.

Krullende bladeren of bruine randen

Krullen de bladeren van jouw Monstera op, of krijgen de bladeren bruine randen? Dit kan erop wijzen dat de lucht te droog is. Doorgaans komt dit niet voor als de plant niet in de buurt van de verwarming staat.

Mocht dit toch het geval zijn, dan kun je de luchtvochtigheid verhogen door een bakje met water naast de plant te zetten. Dit verdampt, waardoor de luchtvochtigheid plaatselijk wordt verhoogd.

Voor de verzorging van jouw Monstera

Monstera soorten

Er bestaan verschillende soorten, waarvan de Monstera deliciosa de bekendste is. Deze plant heeft de karakteristieke gaten en insnijdingen in het blad. De zeldzame Monstera variegata heeft deze bladeigenschappen ook, maar is daarnaast te herkennen aan zijn bonte blad. Een andere bekende soort is de Monstera adansonii, ook wel Monkey Mask genoemd. Deze plant heeft geen insnijdingen, maar alleen gaten in het blad.

Let op: de verzorging van de Monstera Variegata wijkt af van de verzorgingstips die op deze pagina worden beschreven.Wil je hier meer over weten? Klik dan direct door naar alle informatie over de Monstera variegata verzorging.

Hoe lang voor een Monstera gaten krijgt?

Jonge Monstera bladeren hebben doorgaans nog geen insnijdingen of gaten. Deze vormen naarmate de plant ouder wordt. Eerst ontstaan de insnijdingen, en pas als de plant heel groot is, ontstaan de gaten. Hier zijn wel uitzonderingen op. Een bekend voorbeeld is de Monkey Mask, waarbij de jonge bladeren direct gaten hebben.

Monstera gatenplant verzorging

Planten cursus

Monstera water geven

Monstera water geven

Houd de potgrond licht vochtig door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Kijk hierbij uit dat er nooit een laagje water onder in de pot komt te staan. In de wintermaanden mag de grond eerst drogen voordat je de plant opnieuw water geeft.

In het begin kun je de potgrond het beste controleren voor het water geven. Dit geeft je een idee van hoeveel en hoe vaak de gatenplant water nodig heeft. Controleren doe je door je vingers enkele centimeters in de aarde te steken.

LEES ALLES OVER PLANTEN WATER GEVEN »

Monstera op water (hydroponie)

Je kunt de Monstera op water zetten. Dit wordt ook wel hydroponie genoemd; een techniek waarbij een plant met zijn wortels in het water groeit. Deze plant haalt dan alle voedingsstoffen uit het water, waardoor hij nauwelijks verzorging nodig heeft. Het enige dat jij hoeft te doen, is het water af en toe verversen. Dit geldt voor stekjes, maar je kunt ook een complete kamerplant in een grote vaas zetten!

Populaire Monstera planten & boxen

Monstera op water: plant

  1. Pak een schone vaas die smaller is dan de omvang van de gatenplant. Alleen de wortels mogen onder water staan; de bladeren moeten boven de vaas uitkomen.
  2. Vul de vaas met (kraan)water op kamertemperatuur.
  3. Haal de plastic kwekerspot van de graslelie en haal het grootste deel van de potgrond weg van de wortels. Doe dit voorzichtig, om de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  4. Houd de wortels onder de lopende kraan om de laatste restjes potgrond weg te spoelen, en zet de kamerplant in de vaas. Zorg ervoor dat alleen de wortels deels onder water staan.

Monstera op water: stek

Je kunt een gatenplant op water stekken. Zodra de wortels groot genoeg zijn, kun je het stekje overpotten, maar je kunt er ook voor kiezen om de plant in een steeds grotere vaas te zetten.

Monstera op water hydroponie

Voor de verzorging van jouw Monstera

Monstera gatenplant verzorging

Gele bladeren

Krijgt jouw Monstera gele bladeren? Dat kan erop wijzen dat de kamerplant te veel water heeft gekregen. Controleer de potgrond. Is deze erg nat en/of staat er een laag water onder in de pot? Haal de kluit eruit en laat de gatenplant goed uitlekken. Je kunt eventueel wat natte aarde weghalen en de plant oppotten in een pot met verse aarde.

Snoei de bladeren die grotendeels geel zijn weg, zodat de gatenplant al zijn energie in de groene bladeren kan steken. Zo herstelt de plant het snelst.

Luchtvochtigheid

De Monstera kan iets beter tegen droge lucht dan de gemiddelde tropische kamerplant. Je hoeft de luchtvochtigheid daarom niet te verhogen. Wel is het goed om af en toe het stof van de bladeren te verwijderen. Dit kun je doen door:

  • de gatenplant te besproeien;
  • door deze buiten te zetten tijdens een zomerse bui, of;
  • door de bladeren af te nemen met een vochtig doekje.

Als je het stof van de bladeren verwijdert ziet jouw Monstera er niet alleen mooier uit, maar is deze ook beter beschermd tegen ongedierte. Bovendien vangen stofvrije bladeren licht beter op, waardoor de kamerplant mooier en sneller zal groeien.

Hoewel deze kamerplant geen bijzonder hoge luchtvochtigheid nodig heeft, raden we wel aan om de gatenplant niet in de buurt van de verwarming te zetten. De lucht is hier namelijk heel droog, wat ook voor deze sterke kamerplant niet gezond is.

Monstera licht / standplaats

Plaats de Monstera in de halfschaduw of op een lichte plek, uit direct zonlicht. Merk je dat blad klein en bleek is, of dat de plant tijdens het groeiseizoen (april-oktober) geen nieuw blad aanmaakt? Dan krijgt de Monstera waarschijnlijk te weinig licht, en kun je de plant beter wat dichter bij het raam plaatsen.

LEES ALLES OVER PLANTEN EN LICHT »

Monstera licht standplaats

Voor de verzorging van jouw Monstera

Monstera gatenplant verzorging

Bruine bladeren of bruine vlekken

Krijgt jouw Monstera bruine vlekken op de bladeren? Dat kan erop wijzen dat de plant op een te lichte plek staat, waardoor de bladeren beginnen te verbranden. Zet de plant in dit geval wat verder bij het raam vandaan.

Waarom heeft mijn Monstera geen gaten?

Merk je dat er geen gaten of inkepingen ontstaan in het blad? Hoewel dit bij jong blad normaal is, kan het bij volwassen blad betekenen dat je iets moet veranderen qua verzorging.

De meest waarschijnlijke oorzaken zijn:

  • Gebrek aan licht
  • Koude lucht
  • Te weinig water
  • Te weinig plantenvoeding

Bij grote planten kan het zo zijn dat het water en voedsel de bovenste bladeren niet bereiken. Dit kun je verhelpen door de luchtwortels in de potgrond te drukken.

Monstera giftig

De Monstera is giftig bij inname, voor zowel mensen als dieren. Kijk dus uit dat kleine kinderen en huisdieren hier niet bij kunnen. Heeft jouw kind of huisdier een deel van de gatenplant ingenomen, of twijfel je of dit is gebeurd? Neem dan contact op met de huis- of dierenarts.

LEES ALLES OVER PLANTEN DIE GIFTIG ZIJN VOOR KATTEN »

LEES ALLES OVER NIET-GIFTIGE PLANTEN »

Monstera verpotten

De Monstera groeit snel, maar hoeft niet elk jaar verpot te worden. Eens in de 2 jaar is voldoende. Kies bij het verpotten altijd voor een plantenpot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Zo krijgen zijn wortels alle ruimte om te groeien. Bovendien zijn de voedingsstoffen uit de verse potgrond goed voor de kamerplant.

Je kunt de gatenplant het beste in de lente verpotten. De plant kan dan het snelst herstellen van het verpotten. Want ook als je heel voorzichtig bent, is het heel lastig om de wortels niet te beschadigen. De kamerplant begint in de lente sneller te groeien, en kan daardoor sneller herstellen.

LEES ALLES OVER HOE JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

LEES ALLES OVER WANNEER JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

Monstera giftig

Monstera gatenplant verzorging

Monstera voeding

Geef de Monstera plantenvoeding tijdens de lente en zomer. In deze seizoenen groeit de plant het snelst, en kan hij de extra bemesting goed gebruiken. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen. Geef in de herfst en winter geen plantenvoeding. De plant verkeert dan in een ruststand en heeft het niet nodig. Sterker nog, het kan zelfs schadelijk zijn voor de wortels als je toch plantenvoeding geeft.

Zodra je de gatenplant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker.

Monstera ziektes

Als sterke kamerplant is de Monstera niet bijzonder gevoelig voor ziektes en plagen. Zeker als je goed oplet let dat je niet te veel water geeft, is de kans op ongedierte heel klein. Raakt jouw gatenplant onverhoopt toch besmet? Dan vind je op Plantje.nl allerlei handige en plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen, zoals insectenspray.

VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »

LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTREDEN »

Monstera bloei

Als kamerplant zal de Monstera niet gauw bloeien, maar in de natuur komt dit wel voor. De bloem lijkt op de bloem van de lepelplant (Spathiphyllum): kolfvormig met een sierlijk, wit schutblad.

Verschijnt er een bloem aan jouw gatenplant? Dat betekent dat hij het onwijs naar zijn zin heeft! Toch kun je deze bloem het beste verwijderen. Het kost de plant namelijk veel energie om binnenshuis te bloeien, en dat gaat ten koste van de energie voor de bladeren. Bovendien ruikt de bloem niet heel lekker.

Monstera stekken

De Monstera stekken is vrij makkelijk. Deze kamerplant is sterk en groeit snel, waardoor de kans op een geslaagd stekje heel groot is.

Dit heb je nodig:

  • Een Monstera
  • Een schone schaar / snoeischaar
  • Een vaasje met water
  • Handig: stekpoeder

Monstera bloei

Monstera stekken

Stekken: zo pak je het aan

  1. Knip een stengel met een groot blad en een luchtwortel af. Een luchtwortel begint als een bruin knobbeltje die aan de stengel groeit, bij het blad. Soms kan een luchtwortel al erg lang zijn. Wil je de plant stekken, dan kun je de wortel het beste afknippen tot 5 centimeter.
  2. Stekpoeder is niet noodzakelijk, maar wel handig. Heb je stekpoeder? Breng dan een beetje aan bij de stek, op het punt waar je hem hebt afgeknipt. Doe hetzelfde bij de moederplant. Dit helpt om infecties te voorkomen en versnelt de wortelgroei.
  3. Plaats het Monstera stekje in het vaasje. Zorg ervoor dat de stengel met ten minste 1 luchtwortel onder water zit, maar dat het blad boven het water uitkomt.
  4. Geef het Monstera stekje regelmatig water of ververs het water regelmatig.
  5. Zodra de wortels minimaal 5 centimeter langer zijn, kun je het stekje in de aarde zetten.

Je kunt er ook voor kiezen om het stekje direct in de aarde te zetten (mits de wortel minimaal 5 centimeter lang is). Het voordeel hiervan is dat het stekje direct gewend is aan groeien in aarde. Het nadeel is dat je niet kunt zien of en hoe snel de wortels zich vormen. Bovendien moet je er extra goed op letten dat de potgrond altijd licht vochtig is. De kans op een geslaagd stekje is het grootst als je de wortels eerst laat groeien in water.

Monstera snoeien

Je kunt de Monstera snoeien als de plant te groot wordt, of als een blad niet zo mooi is. Soms worden enkele bladeren van de Monstera geel. Zolang het slechts af en toe voorkomt, is dit niks om je zorgen over te maken. Bladeren die geel zijn of worden, kun je het beste snoeien. Zo kan de plant alle energie in de gezonde, groene bladeren steken. Bovendien ziet een gatenplant er mooier en frisser uit zonder gele bladeren.

Zo pak je het aan:

Gebruik hiervoor een scherp en schoon mes, en snijd de stengel op ca. 3-5 centimeter van de stam af. Laat altijd een klein stukje stengel zitten. Dit krimpt vanzelf in, waarna je het er moeiteloos af kunt trekken. Door de stengel niet compleet af te knippen bescherm je de plant tegen bacteriën.

Monstera snoeien

Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?

A
B
C
D
E
F
G
H
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending