hydroponie

Hydroponie: planten in water stekken of plaatsen | DIY

Een van de nieuwste plantentrends is hydroponie: planten die met de wortels in water staan. Hierbij geniet je niet alleen van de mooie glas-plant combinatie, maar kun je ook de wortels van alle kanten zien groeien. Bovendien hoef je deze planten nauwelijks te verzorgen. Hoe hydroponie precies werkt – en welke planten ervoor geschikt zijn – lees je in deze blog!

Hydroponie

Hydroponie: wortels in de spotlights

Heb je wel eens een plantje gestekt? Dan heb je waarschijnlijk al ervaring met hydroponie. Hierbij zet je het stekje in water, zodat deze kan gaan wortelen. Vaak pot je dit kleine plantje hierna op, maar je kunt hem ook verder laten groeien in het water. De plant haalt dan alle voedingsstoffen uit het water, waardoor hij nauwelijks verzorging nodig heeft.

Het enige dat jij hoeft te doen, is het water af en toe verversen. Dit geldt voor stekjes, maar je kunt ook een complete kamerplant in een grote vaas zetten!

BEKIJK ALLE HYDROPONIE PLANTEN

Welke planten zijn geschikt voor hydroponie?

Niet alle planten zijn geschikt voor hydroponie, maar er zijn zat om uit te kiezen! Zo kun je de volgende planten gebruiken:

hydroponie
Bron: Heimelig

Hydroponie met kruiden

In de bovenstaande lijst staan natuurlijk ook een aantal kruiden: basilicum, lavendel, rozemarijn en salie. Handig om te weten is dat deze planten onwijs snel groeien op water. Zo snel zelfs, dat deze op een gegeven moment elke dag nieuwe blaadjes aanmaken. Ideaal voor in jouw keuken!

Wat heb je nodig?

Om een plant op water te kunnen stekken of planten, heb je het volgende nodig:

 • Een schone vaas met een smalle bovenkant
 • Een schone, scherpe snoeischaar (als je een plant wilt stekken)
 • Een plant of stekje
 • Kraanwater met plantenvoeding of bronwater

Hoe ga je te werk? Stekken vs. een plant op water zetten

Een plant stekken

 1. Kies voor een stengel waar geen knop aan zit. Knip deze af tot ongeveer 10-15 cm (afhankelijk van de grootte van de plant), en verwijder de onderste bladeren. Zorg ervoor dat je een schone schaar gebruikt.
 2. Gebruik een vaasje of flesje met een smalle bovenkant, zodat alleen de onderkant van het stekje in het water zit. Zo voorkom je dat het stekje erin verdrinkt. Zorg ervoor dat je dit vaasje of flesje goed reinigt van tevoren.
 3. Vul de vaas met bronwater op kamertemperatuur. Hier zitten namelijk belangrijke mineralen in die de groei zullen bevorderen. Geen bronwater in huis? Dan kun je ook gewoon kraanwater met plantenvoeding gebruiken.
 4. Plaats het stekje in de vaas. Zorg ervoor dat alleen het onderste deel in het water zit.
 5. Zet de plant op een lichte plek, uit direct zonlicht.
 6. Vervang het water elke maand met bronwater of kraanwater met plantenvoeding.

Een hele plant op water zetten

 1. Spoel de wortels van de plant dan goed schoon, om te voorkomen dat de vaas vies wordt. Kijk wel uit dat je de wortels niet teveel beschadigt.
 2. Kies een vaas die geschikt is voor jouw plant. De bovenkant moet smal genoeg zijn, dat alleen de wortels in het water zitten. Zorg ervoor dat je de vaas goed reinigt van tevoren.
 3. Vul de vaas met bronwater op kamertemperatuur. Hier zitten namelijk belangrijke mineralen in die de groei zullen bevorderen. Geen bronwater in huis? Dan kun je ook gewoon kraanwater met plantenvoeding gebruiken.
 4. Plaats de plant in de vaas. Zorg ervoor dat alleen de wortels onder water zitten.
 5. Vervang het water elke maand met bronwater of kraanwater met plantenvoeding.

Hydrocultuur planten kopen

Lijkt het je iets teveel gedoe om planten zelf in water te stekken of planten? Dan kun je ze ook kant en klaar kopen. Bekijk alle hydroponie planten!

Bekijk hoe een amandelnoot uitgroeit tot een plant:

Deel dit bericht


0