klimplanten binnen

Klimplanten voor binnen

Klimplanten voor binnen zijn ultieme urban jungle planten. Ze geven het interieur een botanische look en een rustgevende, uitnodigende sfeer. Maar welke klimmende planten zijn precies geschikt voor binnen? Hoe kun je ze helpen klimmen? En kunnen klimplanten beter in de zon of schaduw staan? In dit artikel vind je een antwoord op deze vragen en meer. Laat je inspireren en ga zelf aan de slag met klimplanten!

Welke klimplanten zijn geschikt voor binnen?

Er zijn genoeg klimplanten om uit te kiezen! Misschien ken je sommige soorten al, maar wist je niet dat ze ook konden klimmen. Zo zijn de meeste hangplanten ook klimplanten. Denk aan de Hedera (klimop), de Epipremnum of de Monstera minima. Zonder ondersteuning zijn dit hangplanten, maar met enige hulp kunnen ze hartstikke goed klimmen. In de natuur klimmen deze planten omhoog langs bomen, en binnen kun je hier allerlei accessoires voor gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan plantenrekjes, mosstokken en plantengeleiders.

Bekijk alle klimplanten!

Klimplanten tegen de muur bevestigen

Wil je jouw plant recht omhoog laten klimmen tegen de muur? Dan is onze klimplantensteun misschien iets voor jou! Deze is gemaakt van ovalen schakels, die je aan de muur kunt bevestigen. Zo kan jouw klimplant vanaf de grond tot wel 1,90 meter omhoog klimmen.

Wist je dat ...

… klimplanten sneller een volwassen vorm aannemen?
Wanneer planten de kans krijgen om te klimmen, maken ze een
bepaald hormoon aan. Dit hormoon leidt ertoe dat ze sneller
grote bladeren en eventueel fenestraties (gaten) krijgen. Kwekers
maken dan ook veel gebruik van mosstokken, om zo grotere bladeren
bij een plant te kweken.

Klimplanten tegen een mosstok, plantensteun of andere accessoire bevestigen

Je kunt klimplanten ook aan een mosstok, plantensteun, bamboestok of andere accessoire bevestigen. Kies bijvoorbeeld voor een plantensteun in een mooie vorm, en leid de ranken hier omheen. Of laat de ranken om een mosstok heen groeien, eventueel met extra ondersteuning. Op Plantje.nl vind je verschillende soorten mosstokken, waaronder ook buigbare mosstokken. Het voordeel hiervan is dat je deze kunt buigen naar de vorm van de plant, wat natuurlijker oogt.

Bekijk alle klimplanten accessoires!

Snelgroeiende klimplanten voor binnen

De meeste klimplanten op Plantje.nl zijn snelgroeiend. Met name in de lente- en zomermaanden maken deze geregeld nieuwe ranken en bladeren aan. De Scindapsus is bijvoorbeeld een perfecte plant om langs een muur te leiden. Hoewel je altijd even geduld zal moeten hebben, gaat deze klimmende plant echt als een speer. Ook de Monstera adansonii en Philodendron scandens zijn snelgroeiende klimplanten, die vrij weinig verzorging vragen. Een echte favoriet voor plantenrekjes is de Hedera (klimop), een snel groeiende klimplant die ook mooi in de breedte kan groeien.

Klimplanten voor in de zon en schaduw

Klimplanten zijn vaak schaduw planten, maar een beetje zon kan zeker geen kwaad. Sterker nog, klimplanten groeien sneller met wat indirect zonlicht. Een perfecte plek voor de meeste klimplanten is daarom ook halfschaduw / indirect zonlicht, maar neem voor de specifieke verzorgingsinformatie altijd een kijkje bij de productpagina.

Philodendron als klimplant

De Philodendron is misschien wel de bekendste klimplant onder de kamerplanten. Van oorsprong komt de kamerplant uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Hier klimt de plant via bomen omhoog. En het is precies deze groeiwijze waar de naam ‘Philodendron’ vandaan komt! In het Grieks betekent philo namelijk ‘houden van,’ en dendron betekent ‘boom’. Gelukkig houdt de Philodendron ook van mosstokken en andere plantensteunen, zodat je ook binnen van deze klimplant kunt genieten 😊.

Deel dit bericht


0