Niet giftige kamerplanten

Niet giftige kamerplanten kun je zonder zorgen in huis halen. Deze diervriendelijke en kindvriendelijke planten zijn perfect als je katten, honden of kleine kinderen hebt. Niet giftige kamerplanten vormen namelijk geen gevaar bij consumptie.

Niet giftige kamerplanten

Heb je kleine kinderen, katten of honden? Dan is het belangrijk om niet giftige kamerplanten in huis te halen. Een deel van de kamerplanten is namelijk giftig, en kan een gevaar betekenen voor de gezondheid. Sommige planten zijn giftig bij consumptie, maar soms kan ook aanraking met bepaalde plantsappen gevaarlijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld tot huiduitslag leiden. Om deze redenen kun je het beste niet giftige kamerplanten in huis halen. Alle items op deze pagina zijn kindvriendelijke en diervriendelijke planten, die je zonder zorgen in huis kunt halen.

Giftige planten voor katten

Veel katten hebben de neiging om aan een kamerplant te knabbelen. Planten met sprietige blaadjes zijn favoriet, maar elke plantsoort lijkt een potentiële snack te zijn. Of ze nu giftig zijn of niet. Katten hebben namelijk geen instinct dat ze vertelt welke planten giftig zijn. Deze taak is aan jou als kattenmama of -papa. Om deze taak zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij alle giftige planten voor katten uitgesloten van deze categorie. Je vindt hier veilige planten voor katten zoals Graslelie, Calathea, Maranta, Musa (Bananenplant), Pilea Peperomioides (Pannenkoekplant) en Bromelia, wanneer ze op voorraad zijn. Wil je jouw veilige planten voor katten extra voordelig in huis halen? Neem dan een kijkje bij onze Katvriendelijke Planten box, gevuld met 6 niet giftige kamerplanten voor katten. Je stelt deze box zelf samen, en kunt hiervoor kiezen uit onze selectie van niet giftige kamerplanten.

Meer weten? Lees onze blog over niet giftige kamerplanten voor katten!

Welke planten zijn giftig voor katten? Dat zijn er helaas aardig wat. De meeste planten die giftig zijn voor katten, zijn ook giftig voor mensen en andere dieren. Lees verder voor een overzicht van populaire kamerplanten die giftig zijn voor katten, honden en mensen.

Giftige kamerplanten:

De volgende kamerplanten zijn giftig voor katten honden en mensen. Het gaat hier om populaire kamerplanten, niet om een volledig overzicht van alle giftige kamerplanten. Voor je een kamerplant in huis haalt is het daarom altijd belangrijk om te controleren of deze giftig is.

 • Alocasia (Olifantsoor)
 • Aloe vera
 • Caladium
 • Dieffenbachia
 • Dracaena (niet giftig voor kinderen, wel giftig voor huisdieren)
 • Epipremnum
 • Ficus
 • Monstera (Gatenplant)
 • Philodendron
 • Sansevieria (Vrouwentong)
 • Schefflera
 • Spathiphyllum (Lepelplant)
 • Yucca
 • Zamioculcas

Zo blijven katten of honden van planten af

Je wilt natuurlijk liever niet dat jouw kat of hond zijn/haar tandjes in de planten zet. Of het nu giftige planten zijn of niet. Giftige planten zijn gevaarlijk voor jouw kat of hond, en omgekeerd is jouw kat/hond gevaarlijk voor niet giftige planten. Een afgeknaagde plant ziet er namelijk niet zo fraai uit, en zal minder snel groeien. De onderstaande tips kunnen helpen om jouw niet giftige planten te beschermen tegen knabbelgrage huisdieren. Let op: de onderstaande tips zijn geen garantie dat jouw kat of hond niet aan planten zal knabbelen, tenzij ze absoluut buiten bereik staan. We raden altijd af om giftige planten in huis te halen als je kleine kinderen of huisdieren hebt.

Om jouw niet giftige kamerplanten in goede staat te houden, kun je het volgende doen:

1. Citrusvruchten to the rescue

Als er iets is waar katten niet van houden, zijn het wel citrusvruchten. Citrusvruchten zoals citroenen en sinaasappels kun je daarom goed gebruiken om jouw planten te beschermen. Leg bijvoorbeeld wat schillen op de potgrond, of besproei de potgrond en bladeren met een mix van citroensap en water. Goede kans dat jouw kat er met een boog omheen loopt.

2. Geef jouw kat een eigen, niet giftige kamerplant

Is er een veilige kamerplant waar jouw kat veel interesse in heeft? Je kunt er dan voor kiezen om deze plant ‘op te offeren’. Corrigeer jouw kat niet wanneer hij of zij eraan knabbelt, maar laat het gebeuren. Goede kans dat hij de rest van de planten links laat liggen, nu hij een plant heeft waar hij ongestoord aan kan knabbelen. Heeft jouw kat geen specifieke plant op het oog, of wil je helemaal geen plant opofferen? Dan kun je het beste kattengras in huis halen. Katten zullen bijna altijd de voorkeur geven aan kattengras, en andere planten met rust laten.

3. Train je huisdier om planten met rust te laten

Laat jouw kat of hond weten dat de planten off limits zijn. Je hebt vast een eigen methode om jouw huisdier te corrigeren. Misschien zet je jouw meest zware, boze stem op. Of besproei je de jouw huisdier met een plantenspuit. Zorg ervoor dat je ze consistent waarschuwt zodra ze aan de planten komen.

4. Zet de planten buiten bereik

Misschien wel de makkelijkste optie: zorg ervoor dat jouw kat of hond niet bij de planten kan. Of in ieder geval niet bij de planten waar hij of zij aan knabbelt. Zet ze bijvoorbeeld op een kast of plank die buiten bereik is. Deze tip is ook handig als je een giftige plant hebt waar je geen afstand van wil nemen.

Als je toch een giftige plant in huis hebt

Heb je kleine kinderen, katten of honden, en kom je erachter dat je een giftige plant in huis hebt? We kunnen ons voorstellen dat je hier niet direct afstand van wil doen. Mocht je een plek hebben in huis waar jouw kids of huisdieren absoluut niet bij kunnen, dan kun je de plant hier neerzetten. Houd wel rekening met de hoeveelheid licht op deze plek: dit moet wel voldoende / niet teveel zijn. Heb je niet zo’n plek in huis? Dan raden we je aan om de plant cadeau te doen aan een ander. Zo houd je het thuis veilig én kun je jouw plantje af en toe nog eens bezoeken 😊.