Monstera

De Monstera, ook wel bekend als Gatenplant, is een bijzondere, tropische kamerplant. Deze groene plant heeft bladeren met inkepingen en gaten, die heel groot kunnen worden. Bij jonge Monstera’s zijn de bladeren nog hartvormig, maar deze transformeren naarmate de plant ouder wordt. Het is een makkelijk te verzorgen kamerplant die ook nog eens snel groeit!

Monstera kopen

Jouw Monstera koop je bij Plantje.nl! Deze kamerplant ook wel bekend als gatenplant, een naam die hij dankt aan zijn opvallende bladeren. Hoewel de jonge bladeren meestal hartvormig zijn, beginnen ze te veranderen als de plant ouder wordt. Er ontstaan dan inkepingen en/of gaten in de bladeren. Eigenlijk dankt de plant ook zijn officiële naam, Monstera, aan deze bijzondere bladeren. Monstera is namelijk Latijn voor ‘vreemd’. Deze vreemde snuiter is een van de meest populaire kamerplanten van dit moment. Hij voegt een sfeervolle, tropische sfeer toe aan het interieur en is bovendien makkelijk te verzorgen. De gatenplant kan goed tegen een beetje schaduw, en vindt het niet erg als je het water geven een keer vergeet. Meer weten? Lees hier alles over Monstera verzorging.

De meest bekende gatenplant is de Monstera deliciosa. Deze variant ontwikkelt eerst inkepingen in de bladeren, en kan uiteindelijk ook gaten krijgen langs de nerf. Iets minder bekend maar ook ontzettend populair is de Monstera adansonii, ook wel Monkey Mask genoemd. Deze gatenplant ontwikkelt geen insnijdingen, maar alleen gaten. Deze ontstaan horizontaal vanaf de nerf naar de bladrand. De Monkey Mask is een hangplant of klimplant. Wanneer je hem geen ondersteuning biedt, zullen zijn vrolijke bladeren naar beneden bungelen. Je kunt de bladeren ook begeleiden met klimplant accessoires zoals een plantladder of mospaal. Zowel de Monstera deliciosa als adansonii kunnen aardig snel groeien, zeker in de lente en zomer.

Monstera oorsprong

De Monstera behoort tot de aronskelkfamilie en komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Hier kruipt de plant over de bodem van het oerwoud, of klimt hij in bomen of rotsen. De gatenplant kan tot wel 20 meter hoog een boom in klimmen. Hiervoor gebruikt hij zijn luchtwortels: bruine stengels die uit de plant steken. Ze beginnen klein, maar kunnen aardig lang worden. Met deze luchtwortels grijpt de plant zich vast en neemt hij extra voedingstoffen op. Deze voedingsstoffen haalt de plant uit zijn omgeving (regen, lucht) en niet uit andere planten. Thuis kun je de Monstera ondersteunen door zijn luchtwortels terug in de aarde te steken, zodat hij hier extra voeding mee op kan nemen.

Bestel de Monstera online

Wanneer je jouw Monstera online koopt bij Plantje.nl, komt deze direct van de kweker. De plant maakt een korte tussenstop bij ons, en wordt zorgvuldig thuisbezorgd. Nadat je de gatenplant hebt gekocht, word je goed op de hoogte gehouden van de bezorging. Wij laten het weten zodra jouw bestelde plant(en) bij de vervoerder zijn aangekomen, en wanneer deze worden bezorgd. Wil je een kamerplant cadeau geven? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bij het kopen van de Monstera kun je eventueel de gegevens van de ontvanger noteren, en een persoonlijk bericht toevoegen. De plant wordt dan direct bij hem of haar bezorgd, met jouw bericht op een mooie ansichtkaart.