Luchtzuiverende kamerplanten

Luchtzuiverende kamerplanten produceren niet alleen extra zuurstof, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit. En dat heeft aardig wat positieve effecten. Luchtzuiverende planten zijn o.a. goed voor je gezondheid, geluk en productiviteit!

Wat doet een luchtzuiverende kamerplant?

Luchtzuiverende kamerplanten worden al jarenlang onderzocht door organisaties als NASA, National Aeronautics, Space Administration en AirSoPure. De belangrijkste conclusie: luchtzuiverende kamerplanten produceren niet alleen zuurstof, maar verbeteren daarnaast ook de luchtvochtigheid en breken schadelijke stoffen af. En deze eigenschappen kunnen we maar al te goed gebruiken! Waar woningen en kantoren vroeger vaak tochtten, zijn moderne gebouwen heel goed geïsoleerd. Hierdoor kunnen we sneller last krijgen van droge lucht en te weinig zuurstof. Daarnaast maken we steeds vaker gebruik van complexe schoonmaakmiddelen en wegwerpproducten, die fijnstofverbindingen bevatten. Deze schadelijke stoffen zijn zó klein, dat ze tijdens het inademen niet worden tegengehouden door de neusharen.

Luchtzuiverende kamerplanten kunnen dit probleem met beide handen/bladeren aanpakken! Ze nemen schadelijke stoffen uit de lucht met hun bladeren, die daarna worden opgeslagen en afgebroken in de wortel. Verder verbeteren luchtzuiverende kamerplanten de luchtvochtigheid door waterdamp uit te stoten, en zetten ze CO2 om in zuurstof.

Waarom zijn luchtzuiverende kamerplanten gezond?

Luchtzuiverende kamerplanten produceren dus zuurstof, verbeteren de luchtvochtigheid én breken schadelijke stoffen af. Maar welke voordelen heeft dit precies? Lees verder en ontdek de bewezen, positieve effecten van luchtzuiverende kamerplanten op de fysieke en mentale gezondheid.

Onderzoek NASA naar luchtzuiverende kamerplanten

NASA deed een wetenschappelijk onderzoek naar de klachten van hun astronauten: tijdens ruimtereizen hadden zij regelmatig last van klachten als hoofdpijn en geïrriteerde slijmvliezen. Ze kwamen tot de conclusie dat deze klachten ontstonden door schadelijke fijnstof van elektrische apparatuur en door een lage luchtvochtigheid. De oplossing? NASA ontdekte dat luchtzuiverende kamerplanten deze problemen effectief konden verhelpen! Niet alleen in ongebruikelijke ruimtes zoals een ruimteschip, maar ook op kantoren, klaslokalen en woningen. Zo heeft vervolgonderzoek aangetoond dat luchtzuiverende kamerplanten de kans op de volgende klachten effectief kunnen verminderen:

 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Jeuk en irritatie
 • Droge neus en oren
 • Droge of vette huid
 • Moeheid
 • Keelklachten

Door de vermindering van deze klachten zijn werknemers veel minder vaak ziek, zo bleek uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Dankzij luchtzuiverende planten nam het ziekteverzuim met 20% af.

Voordelen voor de mentale gezondheid

 • Creativiteit
 • Prestaties
 • Geluk en positiviteit

Naast het voorkomen van klachten, kunnen luchtzuiverende kamerplanten ook voor verbetering zorgen. Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat luchtzuiverende kamerplanten een zeer positief effect hebben op creativiteit en prestaties. Dit komt door het verbeterde leefklimaat: minder schadelijke stoffen, minder CO2 en een betere luchtvochtigheid. Tenslotte dragen luchtzuiverende planten ook bij aan geluk! Deze kamerplanten kunnen onfrisse geuren namelijk binnen 45 minuten geheel afbreken. Dit leidt ertoe dat je je prettiger voelt in deze omgeving.

Luchtzuiverende kamerplanten in de slaapkamer

Luchtzuiverende kamerplanten hebben dus een positief effect op het dagelijks leven: je zit beter in je vel, je bent productiever en hebt minder last van fysieke klachten. Maar wist je dat deze planten ook perfect zijn voor in de slaapkamer? En dit komt niet alleen door de bovenstaande effecten; luchtzuiverende kamerplanten dragen daarnaast bij aan een betere nachtrust. Uit onderzoek van NASA is namelijk gebleken dat luchtzuiverende kamerplanten een kalmerend effect hebben: verminderde stress en een verlaagde hartslag. Zet een of meerdere luchtzuiveraars op je slaapkamer, en je zult merken dat je je rustiger en meer ontspannen voelt.

Hoeveel luchtzuiverende kamerplanten per m2?

Het aantal luchtzuiverende kamerplanten dat je nodig hebt om te profiteren van alle genoemde voordelen, hangt af van verschillende factoren. Zo speelt het aantal personen, de ventilatie en de hoeveelheid schadelijke stoffen een rol. Gemiddeld zijn er zo’n 2-3 kamerplanten (potmaat Ø 17 cm) nodig per 30 m2.