Zon kamerplanten

Zon kamerplanten zijn geschikt zijn voor in de volle zon. Deze kamerplanten komen van oorsprong uit een zonnig gebied, en staan binnen dan ook graag in de zon.

Zon kamerplanten

Zon kamerplanten zijn planten die goed tegen direct zonlicht kunnen. Dit komt niet vaak voor bij kamerplanten. Hoewel de meeste planten graag op een lichte plek staan, staan ze doorgaans liever niet in de volle zon. Zon kamerplanten zijn hier de uitzondering op. Deze planten kun je zonder zorgen op een zonnige plek in huis zetten, met een prachtig effect! De combinatie van groene bladeren, zonlicht en de sierlijke schaduwen die hieruit ontstaan is ontzettend sfeervol.

Wel zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. Zo kun je de meeste kamerplanten beter niet direct in de volle zon zetten. Ze hebben vaak wat tijd nodig om te wennen. Lees verder voor meer informatie over de verzorging van zonplanten!

Zon kamerplanten verzorgen

Licht

Zon kamerplanten komen van oorsprong vaak uit zonnige, warme gebieden. Hoewel ze in hun natuurlijke omgeving vaak in de volle zon ontstaan, is dit in de kassen niet het geval. Hier worden ze vaak gekweekt met indirect licht, waardoor de planten hier gewend aan raken. Om deze reden raden we aan om zonplanten thuis te laten wennen aan direct zonlicht.

Dit doe je door de plant een eindje van het raam te zetten, en steeds dichterbij te plaatsen. Zet de plant bijvoorbeeld elke week een stukje dichter bij het raam. Zo kan hij rustig wennen aan de lichtintensiteit. Tegen de tijd dat jouw zon kamerplant in de volle zon staat, voelt hij zich helemaal op zijn plek!

Ontvang je jouw zonplant in de winter? Dan kun je hem eventueel direct in de volle zon zetten. De lichtintensiteit is namelijk zo laag in de winter, dat hij hier niet aan hoeft te wennen.

Water

Hoeveel water jouw zon kamerplant nodig heeft, verschilt per soort. Sommige soorten komen van nature uit droge, woestijnachtige gebieden, waardoor ze weinig water nodig hebben. Andere planten komen juist uit tropische gebieden, en zijn gewend aan veel water. Wel is er een handige vuistregel voor alle zon planten: hoe zonniger de plek is, des te meer water ze nodig hebben. De potgrond droogt namelijk sneller uit op een warme, zonnige plek.

Stel je zet één Strelitzia voor een raam op het zuiden en een andere Strelitzia voor een raam op het westen. De plant die voor het raam op het zuiden staat ontvangt meer zon, en heeft daardoor meer water nodig.

Top 5 zon kamerplanten

Welke planten kunnen goed tegen zon? Je vindt alle soorten zonplanten op deze pagina. Daarnaast hebben we een top 5 populaire soorten voor je samengesteld. Deze kamerplanten kun je zonder zorgen in de volle zon zetten. Bovendien zijn de meeste planten uit deze selectie makkelijk om te verzorgen!

1. Sansevieria (vrouwentong)

Deze zon kamerplant is onwijs sterk en makkelijk om te verzorgen. Hoewel de Sansevieria graag op een zonnige plek staat, betekent dit niet dat de plant veel water nodig heeft. Deze zonplant kan veel vocht opslaan in zijn dikke bladeren, waardoor hij langere tijd zonder water kan.

2. Aloë

Deze stijlvolle vetplant groeit het snelst op een zonnige plek. Van oorsprong komt de Aloë uit Afrika, waar het warm en droog is. Deze kamerplant heeft daarom, net zoals de Sansevieria, niet veel water nodig.

3. Yucca (palmlelie)

De Yucca komt van oorsprong uit de droge woestijnen van Mexico en Texas, waardoor hij uitstekend tegen de zon kan. Bovendien is deze kamerplant makkelijk om te verzorgen. Je hoeft de Yucca slechts eens per 2 weken water te geven in de zomer. In de winter kun je hier wel 5 weken mee wachten.

4. Strelitzia (paradijsvogelplant)

Deze exotische plant komt uit het warme Zuid-Afrika. De Strelitzia is een echte zonneaanbidder, die je zonder zorgen in de volle zon kunt zetten. Laat de kamerplant hier uiteraard wel even aan wennen.

5. Beaucarnea (olifantspoot)

De Beaucarnea is een ijzersterke kamerplant met sierlijke blaadjes. Van oorsprong komt de olifantspoot uit Mexico en hete, droge plekken in het zuiden van de VS. Deze kamerplant staat dan ook graag direct voor het raam, in de volle zon.