Makkelijke kamerplanten

Makkelijke kamerplanten zijn sterk en flexibel. Een keertje vergeten water te geven? Of is de lichtintensiteit niet heel stabiel? Geen zorgen, deze sterke planten redden zich wel. Ontdek ons assortiment en vind jouw nieuwe makkelijke kamerplant!

Makkelijke kamerplanten

Sommige kamerplanten zijn allesbehalve makkelijk. Ze hebben heel specifieke water- en lichtbehoeftes, waar je je strikt aan moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de befaamde drama queen onder de planten: Calathea. Heb je geen groene vingers of simpelweg geen tijd voor zulke veeleisende dames? Dan zijn onze makkelijke kamerplanten perfect voor jou! Deze kamerplanten kijken niet op of om als je een keertje vergeet water te geven. Of als ze net wat meer of minder licht krijgen dan wordt aangeraden.

Top 10 makkelijke kamerplanten

1. Cactussen & vetplanten

Cactussen en vetplanten zijn misschien wel de makkelijkste kamerplanten. Deze planten slaan bovengemiddeld veel water op in hun dikke bladeren. Zo hebben ze altijd een reserve om op terug te vallen. Cactussen en vetplanten geven vaak de voorkeur aan een licht plekje in de zon, maar redden het meestal ook prima in de schaduw. Neem voor de specifieke verzorgingsinstructies een kijkje op de productpagina of op onze verzorging-pagina.

2. Zamioculcas

De Zamioculcas heeft weinig water nodig doordat deze aardig wat vocht op kan slaan in zijn geveerde bladeren. Bovendien stelt deze exotische verschijning geen hoge eisen aan de lichtintensiteit, waardoor de Zamioculcas absoluut thuishoort in onze top 10 makkelijke kamerplanten.

3. Vrouwentong (Sansevieria)

De Vrouwentong is een ijzersterke, makkelijke kamerplant. De plant komt van oorsprong uit de woestijn, en is daardoor uitstekend bestand tegen droogte en zonlicht. Je kunt de Vrouwentong daarom prima in de zon zetten. Maar ook een plek met weinig licht is geen probleem. Schaduw of zon – deze makkelijke kamerplant redt zich wel! Extra pluspunt: de Vrouwentong is een luchtzuiverende plant, die giftige stofjes uit de lucht filtert en extra zuurstof produceert.

4. Yucca

De Yucca kan aardig wat water opslaan in zijn dikke stam. Hierdoor heeft ook deze makkelijke plant weinig water nodig. Wel heeft hij een duidelijke voorkeur wat betreft de standplaats: zet de Yucca op een vrij lichte plek met gefilterd / indirect zonlicht.

5. Monstera (Philodendron)

De Monstera is, net zoals andere Philodendrons, weinig veeleisend. Deze plant vindt het fijn om constant in een licht vochtige potgrond te staan, maar doet niet moeilijk als je de watergift een keer vergeet. Staat de potgrond langere tijd droog? Dan kan de Monstera soms zijn blaadjes laten hangen. Maar deze staan meestal weer fier overeind nadat je de watergift hebt ingehaald.

6. Graslelie (Chlorophytum)

De Graslelie is een echte must have onder de planten. Iedereen kan deze makkelijke kamerplant zonder moeite in leven houden. 1 á 2 keer per week een scheutje water is voldoende, maar geen zorgen als je dit een keertje vergeet. Voor deze kleine moeite geeft de Graslelie veel terug. Het is namelijk een sterk luchtzuiverende plant. Volgens een onderzoek van NASA haalt deze plant met gemak 95% van veelvoorkomende giftige stofjes uit de lucht. Bovendien maakt de Graslelie je het heel makkelijk om jouw plantencollectie uit de breiden. De stekjes groeien namelijk kant en klaar uit de plant! Meer weten? Lees alles over planten stekken.

7. Kentiapalm (Howea forsteriana)

Waar de meeste planten de voorkeur geven aan gefilterd zonlicht, straalt de Kentiapalm juist op een donker plekje in huis. Deze makkelijke plant groeit het best in de halfschaduw of schaduw. Hij staat het liefst in een constant lichtvochtige potgrond, maar het is niet erg als je de watergift een keertje vergeet. Doordat de Kentiapalm op een donker plekje staat hoef je deze plant niet vaak water te geven om de potgrond licht vochtig te houden. Het vocht uit de potgrond verdampt namelijk minder snel doordat de plant niet op een lichte / zonnige plek staat.

8. Dracaena (Drakenbloedboom)

Net zoals de Kentiapalm is de Dracaena ook een echte schaduwheld. Bovendien heeft deze makkelijke kamerplant heel weinig water nodig. Je hoeft pas water te geven als de potgrond droog is. Tijdens de zomer komt dit neer op ca. 2 keer per maand water geven, en in de winter is ca. 1 keer per maand al voldoende!

9. Scindapsus Epipremnum

De Scindapsus Epipremnum is een makkelijke hangplant én klimplant. Deze plantsoort groeit goed op een plek met gefilterd zonlicht, maar een beetje schaduw is ook geen probleem. De Scindapsus Epipremnum heeft wel regelmatig een scheutje water nodig, maar hij geeft er een hoop voor terug. Deze plantsoort groeit namelijk relatief snel én is een luchtzuiverende plant.

10. Hedera (klimop)

Klimop, oftewel Hedera, is een klassieker onder de makkelijke kamerplanten. Deze hangplant doet het goed de (half)schaduw en heeft geen probleem met lagere temperaturen. Zijn belangrijkste verzoek is dat de potgrond altijd lichtvochtig – maar niet nat – is.