bloembollen planten

Bloembollen planten: hoe, wanneer en welke bollen?

Van plan om bloembollen te planten? Leuk! Als dit jouw eerste bloembollen-avontuur is, kunnen we ons best voorstellen dat je wat vragen hebt. Wanneer je bloembollen moet planten, bijvoorbeeld. Of hoe bollen planten precies in zijn werk gaat. In dit artikel vind je een antwoord op al jouw vragen over bollen planten, zodat jij komend voorjaar van een kleurrijke tuin of balkon kunt genieten!

Wanneer moet ik bloembollen planten?

Lente in je bol? Met onze bloembollen begint de lente-voorpret al in het najaar! Voorjaarsbloeiers zoals tulpen, hyacinten en narcissen kun je namelijk het beste in de herfst planten, voor de vorst. Het is belangrijk om dit het liefst een tijdje voor de vorst te doen, zodat de wortels zich vast kunnen ontwikkelen voordat de grond bevriest. Daarnaast hebben bloembollen kou nodig om te kunnen bloeien in het voorjaar.

Let op: Je mag bloembollen niet planten wanneer het vriest of wanneer de potgrond / aarde te nat is. De bloembollen zullen dan namelijk direct bevriezen of verrotten.

Hoe moet je bloembollen planten?

Het belangrijkste is nu natuurlijk, hoe plant de bollen? Dat leggen wij je uit!

  1.  Maak de aarde goed los, zodat er lucht in de grond komt en de wortels de ruimte hebben om te groeien. Meng potgrond door de aarde om extra voeding aan het grondmengsel toe te voegen.
  2. Maak een gat in de aarde en leg de bloembol met de punt omhoog in het gat. Maak het gat weer dicht met de uitgegraven aarde en druk de grond zachtjes aan.
  3. Geef de bloembollen na het planten een scheut water, en wachten maar!

Hoe diep moet ik bollen planten?

Hoe diep je bollen moet planten, ligt aan de grootte van de bol. Je moet de bloembol namelijk twee keer zo diep planten als de bol hoog is. Je kunt ook altijd een kijkje nemen in de flyer die bij al onze bloembollen wordt geleverd: hier staat de totale plantdiepte ook vermeld. Zo is de hyacint bloembol gemiddeld 5 cm hoog, en moet je deze dus 10 cm diep planten.

Narcisbollen
Wist je dat bloembollen de biodiversiteit in jouw tuin verbeteren? Bloembollen bevatten namelijk bovengemiddeld veel stuifmeel en nectar; een uitstekende voedingsbron voor insecten. 

Hyacintbollen Box

Alle bloembollen op Plantje.nl worden geleverd met een flyer met meer informatie. Zo vind je hier precies hoe diep je elke bloembol soort moet planten.

Hoe ver moeten de bloembollen uit elkaar worden geplant?

Grotere bloembollen, zoals hyacinten, kun je het beste zo’n 12 cm uit elkaar planten. Kleinere bloembollen kun je zo’n 10 cm uit elkaar planten. Zo komen de bloemen mooi tot hun recht. Wil je juist dat de bloemen direct aansluiten, als volle kleurvlakken? Dan kun je de bloembollen ook iets dichter bij elkaar planten.

Welke bloembollen soorten bloeien in het voorjaar?

Tulpen, hyacinten en narcissen zijn vroegbloeiers en kun je daarom het beste planten in de periode september tot december. In deze tijd regent het best veel en hebben de bollen genoeg water en tijd om voldoende wortels aan te maken. Rond april of mei is vaak de meeste vorst voorbij en zullen de bollen uitkomen tot prachtige bloemen!

Kun je bloembollen in een pot planten?

Je kunt bloembollen in de volle grond plaatsen, maar ook in bloempotten. Ideaal wanneer je een balkon of terras hebt. Als je de bloembollen in een pot plant, zijn er wel een paar zaken om rekening mee te houden:

  • Zorg ervoor dat de pot breed en hoog genoeg is, zodat de bollen ruimte hebben om te wortelen en groeien.
  • Maak met behulp van hydrokorrels een goede drainage laag, zodat overtollig water kan weg lopen.
  • Tijdens vorst kun je de potten het beste met noppenfolie verpakken of in de schuur zetten. In een pot kunnen de bloembollen namelijk makkelijker bevriezen dan in de volle grond.

Je kunt bloembollen ook gewoon in een pot planten. Ideaal wanneer je een balkon of terras hebt!

Aan de slag!

Zo, nu ben je helemaal ingelezen. Lekker bezig! Heb je toch nog een brandende vraag over bloembollen planten? Laat het ons weten! Dan vertellen we je snel meer én wie weet krijgt jouw vraag ook een plekje in deze blog.

Deel dit bericht


0