kamerplanten verzorgen herfst

Najaarstips: zo verzorg je jouw kamerplanten tijdens de herfst

Goed nieuws: kamerplanten verzorgen is een stuk makkelijker in de herfst! De dagen worden korter, de zon laat zich wat minder fel zien – en dat merken jouw kamerplanten. Waar ze tijdens de lente en zomer volop groeiden, komen ze tijdens de herfst in een soort ruststand. Planten groeien dan niet of nauwelijks. Daarom hebben ze ook minder zorg nodig. Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo hebben planten meer licht en bescherming tegen de kou nodig. Wat dit precies betekent voor de verzorging van jouw groene vrienden, leggen we je allemaal uit!

Kamerplanten verzorgen tijdens de herfst:

Najaarstip 1: Geef jouw planten minder water

Tijdens de herfst hebben planten een stuk minder water nodig dan tijdens de zomer. Dat heeft niet alleen te maken met de ruststand, maar ook met de lichtintensiteit. Doordat de zon minder fel schijnt, zal de potgrond minder snel uitdrogen. Het komt erop neer dat je jouw kamerplanten minder water hoeft te geven, en dat je minder vaak hoeft te gieten. Voor planten die tijdens de zomer een constant (licht)vochtige potgrond nodig hadden, betekent dit dat je de potgrond tijdens de herfst best iets mag laten opdrogen.

planten water geven

Najaarstip 2: Zet jouw groene vrienden in de spotlights

Doordat de zon een stuk minder fel schijnt tijdens de herfst, kan het zijn dat je jouw plantjes moet verplaatsen. Zet planten die veel licht nodig hebben daarom wat dichter bij het raam, of zelfs op de vensterbank. Planten die weinig licht nodig hebben kun je iets dichter bij het raam zetten, maar deze hoeven niet pal voor het raam te staan. Houd rekening met de lichtbehoefte van jouw planten. Twijfel je een beetje over de exacte lichtbehoefte? Neem eens een kijkje op de productpagina of op onze verzorging-pagina.

Najaarstip 3: Laat die plantenvoeding even staan

Bijna alle kamerplanten hebben geen behoefte aan plantenvoeding tijdens de herfst. Doordat ze in een ruststand verkeren, groeien ze een stuk minder snel. Kamerplanten hebben dan ook geen voeding nodig voor het aanmaken van nieuwe bladeren. Geef je toch wel voeding, dan kan dit de wortels beschadigen. Daarom kun je die fles plantenvoeding beter even laten staan tot de lente.

Najaarstip 4: Spray erop los

Waar planten tijdens de herfst minder water nodig hebben, geldt dit juist niet voor de luchtvochtigheid. Tijdens de herfst houden we de ramen en deuren vaker dicht, en doen we de verwarming aan. En dit brengt de luchtvochtigheid enorm omlaag. Zorg er daarom voor dat je jouw kamerplanten vaker besproeit, zeker in het geval van tropische planten. Zo houd je de luchtvochtigheid op peil en jouw plantjes gezond.

Er zijn wel een paar uitzonderingen op deze najaarstip: cactussen, vetplanten en planten met behaarde bladeren hoeven nooit besproeid te worden. Niet in de herfst, maar ook tijdens andere seizoenen hoef je deze planten nooit te besproeien. Ze zijn gewend aan droge lucht, en besproeien kan deze planten behoorlijk beschadigen.

Najaarstip 5: Kijk uit voor kou

Niet alleen tuinplanten, maar ook kamerplanten hebben bescherming nodig tegen de dalende temperaturen. Want hoewel de verwarming niet goed is voor de luchtvochtigheid, is het wél belangrijk dat jouw plantjes het niet te koud krijgen. Staan er planten in een kamer waar de verwarming niet aangaat? Dan raden we aan om deze de verplaatsen naar een verwarmde kamer, zeker in het geval van tropische planten. Sommige planten kunnen goed tegen kou, waaronder cactussen, vetplanten, de Yucca, Sansevieria, Fatsia en Hedera (Klimop). Deze plantsoorten kun je zonder zorgen in een onverwarmde kamer laten staan.

Nephrolepsis Green Lady

Najaarstip 6: Laat jouw plant lekker in zijn pot staan

Tijdens de herfst kun je jouw planten beter niet verpotten. De plant herstelt dan namelijk minder snel van de verhuizing. Verpotten is ook niet nodig. Planten groeien niet of nauwelijks tijdens het najaar en de winter, dus ze zullen niet gauw uit hun pot barsten.

Meer weten? Lees hier wanneer je jouw kamerplant moet verpotten.

Deze kamerplanten gaan goed op weinig licht

Is het niet heel licht bij jou in huis, en zoek je kamerplanten die ook in de herfst niet veel licht nodig hebben? Er zijn ook allerlei planten die weinig licht nodig hebben! Neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze schaduw kamerplanten, halfschaduw kamerplanten, of bekijk de selectie hieronder:

Deel dit bericht