planten redden

Planten redden doe je zo!

Zweeft jouw plant op het randje van de dood, en ben je bang dat je ‘m niet meer kunt redden? Stel de uitvaart nog even uit en lees verder. Dat jouw plant er niet meer groen en stralend bij staat, hoeft niet te betekenen dat het einde nabij is. Veel planten zijn best sterk en veerkrachtig, en kunnen wel tegen een stootje. Houd de moed erin: met deze 6 tips kun je jouw plant vast nog redden! 🦸🌱

Planten redden: 6 tips

Tip 1: Ken je plant!

De absolute basis om jouw plant te kunnen redden: weet hoe hij in elkaar steekt & hoe je hem het beste kunt verzorgen! Als het niet goed gaat met jouw plant, komt dit vaak door de verzorging. Elke plant heeft andere behoeftes, die behoorlijk uiteen kunnen lopen. Lees je daarom goed in, en pas de verzorging eventueel aan. Als de watergift en lichtsterkte op orde zijn, wordt jouw plant vast een stuk blijer!

Tip 2: Red jouw plant met (minder) water

De meest voorkomende doodsoorzaak onder planten? Teveel water. Dit komt doordat de bovenkant van de potgrond al vrij snel opdroogt, waardoor het lijkt alsof de plant water nodig heeft. Bij teveel water worden de bladeren meestal geel, en gaan soms zelfs rotten. Om jouw plant te redden kun je het volgende doen:

  • Heb je de plant in de plastic kwekerspot laten zitten? Dan kun je de plant gemakkelijk uit de kwekerspot halen. Zo droogt de kluit sneller op. Deze kan je bijvoorbeeld op een theedoek zetten om de rommel een beetje te beperken.
  • Heb je de plant opgepot? Dan kun je de kluit uitgraven en de natte aarde vervangen. Wacht vervolgens even met water geven en geef daarna minder water.
  • Ook handig: steek wat tampons in de potgrond. Deze trekken overtollig water uit de aarde.
Waterworks
Schiet water geven er regelmatig bij in, of geef je vaak teveel water? Onze Waterworks Waterbol zorgt ervoor dat jouw plant altijd precies genoeg water krijgt!

planten cursus verzorging

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Met de volgende tips voorkom je dat je jouw plant moet redden van teveel water:

  • Zorg ervoor dat overtollig water weg kan lopen. Zet de plant bijvoorbeeld met binnenpot en al in een sierpot, en zorg ervoor dat de sierpot niet direct op de bodem van de pot staat. Zo ontstaat er onderin de sierpot wat ruimte voor overtollig water. Een andere oplossing is om een laagje hydrokorrels onderin de pot te leggen, voordat je de plant oppot.
  • Houd rekening met de temperatuur en het seizoen. Tijdens de winter heeft jouw plant een stuk minder water nodig dan tijdens de zomer.
  • Til de pot even omhoog voordat je de plant water geeft. Als deze zwaar aanvoelt, is de kans groot dat je nog geen water hoeft te geven.
  • Wil je jouw plant zonder plastic binnenpot/kwekerspot oppotten? Dan is de juiste pot van groot belang: een te grote pot houdt namelijk veel meer water vast dan een kleine pot. Je kunt jouw plant het beste in een pot zetten die ca. 10-20% groter is.

 

Heb je jouw plant te weinig water gegeven?

Dan worden bladeren vaak slap, rimpelig en donkerder van kleur. Geef dan niet direct een enorme plens water! Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten. Het beste is om jouw plant rustig aan te redden: geef regelmatig kleine beetjes water en bouw het langzaam op naar het juiste niveau. Zo geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.

Tip 3: Red jouw plant met de juiste standplaats

Als jouw plant niet zo blij is, kan het goed zijn dat deze wat teveel of juist te weinig licht heeft gehad. Teveel licht herken je aan verbrande bladeren of bladeren met een rode gloed. Zet de plant dan op een plekje met minder direct licht en geef klein beetje water.

Te weinig licht zie je niet direct aan de bladeren, waardoor dit lastiger is om te herkennen. Als jouw plant al weken niet meer groeit, staat hij waarschijnlijk te donker! Je kunt jouw plant dan redden door deze wat dichter bij het raam te plaatsen. Let op: tijdens de winter is het voor de meeste planten normaal om niet te groeien. Ze verkeren dan in een ruststand. Deze tip geldt vooral voor planten die tijdens de warmere maanden niet groeien.

Tip 4: Houd rekening met het weer

Het weer beïnvloedt planten enorm! Zo groeien planten stukken beter in de lente en zomer. De verhoogde lichtintensiteit en warmte kan ze soms ook wat teveel worden. Bij extreme weercondities zoals een hittegolf kun je jouw planten beter verplaatsen. Dit geldt specifiek voor planten die normaal gesproken op een lichte of zonnige plek staan. De felle middagzon kan ervoor zorgen dat ze compleet uitdrogen. Om jouw planten hiervan te redden, zet je ze verder bij het raam vandaan.

In de winter kun je jouw planten juist dichterbij het raam zetten. De lichtintensiteit is dan een stuk lager, waardoor elk zonnestraaltje welkom is.

(Omdat een foto van gewenste huisdieren toch net iets leuker staat 😉.)

Tip 5: Pas op voor ongewenste huisdieren

Hebben de bovenstaande tips niet geholpen? Geen idee wat er mis is gegaan? Goede kans dat het niet aan jouw verzorging ligt, maar dat er ongewenste huisdieren in het spel zijn. Je kunt ongedierte herkennen aan bladschade zoals: verdroogde stipjes, gekrulde bladeren of een vlekkerig verkleurd patroon. Is dit het geval? Kijk dan eens aan de onderkant van de bladeren of je ontzettend kleine ronde of langwerpige beestjes ziet bewegen. Meer weten? Lees alles over ongedierte op planten!

Tip 6: Snoeien = groeien

Heeft jouw plant veel dorre blaadjes of een hele stengel zonder bladeren? Dit soort planten zijn vaak makkelijk te redden: stimuleer nieuwe groei door de plant te snoeien! De plant stopt zijn energie dan in het produceren van nieuwe bladeren, in plaats van het redden van oudere blaadjes. Je kunt een plant ook snoeien wanneer deze er gewoon niet mooi bij staat. Door de plant kort te snoeien zorg je ervoor dat hij weer mooi uitloopt. Extra tip: zoek eerst even op hoe je planten het beste kunt snoeien/stekken!

Weet je nog niet zeker waar je jouw plant van moet redden? Ontdek alle mogelijke oorzaken in onze blog: Wat is er mis met mijn plant?.

Kwamen onze tips te laat om jouw plant nog te redden?

Soms is het echt niet anders. Misschien was het een wateroverdosis, een hardnekkige hittegolf of een invasie van ongewenste huisdieren. Maar om de befaamde woorden te quoten: afscheid nemen bestaat niet. Je groene vriend leeft altijd verder in jouw groene hart 💚. En er zijn tal van nieuwe planten die staan te springen om een plekje in jouw huis. Benieuwd?

Bekijk al onze kamerplanten!

Deel dit bericht


0